Τμήμα Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Πρόκειται για Τμήμα του Νοσοκομείου που καταλαμβάνει έκταση 935 περίπου τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στο ισόγειο. Περιλαμβάνει 9 αίθουσες παροχής υπηρεσιών Αποκατάστασης (λειτουργούν οι 4) καθώς και ειδικές τουαλέτες για άτομα με αναπηρία, ντουζιέρες, αποδυτήρια και γραφεία.

Ο εξοπλισμός του Τμήματος είναι ικανοποιητικός και οι υποδομές είναι εφάμιλλες του ΕΙΑΑ ή και του ΚΑΤ. Από πλευράς μηχανημάτων, από τις αρχές 2008 αξιοποιήθηκαν μηχανήματα Αποκατάστασης που δεν είχαν λειτουργήσει από τη μετεγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε το 2000. Χαρακτηριστικά, πραγματοποιούνται θεραπείες ασθενών σε ανακλινόμενο κρεβάτι, σε ειδικούς διαδρόμους βάδισης, υπάρχει εξοπλισμός φυσικών μέσων, μηχανήματα κινητοποίησης άνω και κάτω άκρων, σύστημα αναρτώμενων ασκήσεων (που ήδη χρησιμοποιούνται).

Από πλευράς έμψυχου δυναμικού υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή ένας γιατρός (επικουρικός). Επιπλέον στο Τμήμα εκπαιδεύονται (πρακτική εξάσκηση) σπουδαστές κινησιοθεραπείας, ποδολογίας κ.τ.λ.

Το Τμήμα ΦΙΑπ συνεργάζεται με όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου που απαιτούν υπηρεσίες Αποκατάστασης κατόπιν εγγράφων παραπομπών ή τηλεφωνικής επικοινωνίας από τα ακόλουθα τμήματα (ΜΕΘ, Νευρολογικό, Ορθοπαιδικό, Νευροχειρουργικό, Παθολογικό, Παιδιατρικό) καθώς και συμβουλευτικά με τα υπόλοιπα Τμήματα του Νοσοκομείου. Αναλυτικότερα σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, υπάρχει άμεση εκτίμηση – πρόγνωση της κινητικής εξέλιξης και πρόληψη επιπλοκών (πρώιμη Αποκατάσταση). Σε συνεργασία με τα προαναφερόμενα Τμήματα, και κατόπιν συνεννόησης με τους Δ/ντες των ανωτέρω τμημάτων, ασθενείς (με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παραπληγίες τετραπληγίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγίες) δύνανται να μεταφέρονται καθημερινά στη ΦΙΑπ, όπου υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες Αποκατάστασης.

Επιπλέον πραγματοποιούνται ειδικές θεραπείες αντιμετώπισης της σπαστικότητας σε νευρολογικούς και νευροχειρουργικούς ασθενείς (εγχύσεις βουτυλλινικής τοξίνης) αλλά και επαναπληρώσεις αντλίας μπακλοφένης, τεχνικές για τις οποίες παλαιότερα αναγκαζόταν ο ανάπηρος ασθενής και οι συγγενείς του να πραγματοποιήσουν ταξίδι στην Αθήνα, ώστε να εξυπηρετηθούν.

Το εξωτερικό ιατρείο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, λειτουργεί 3 φορές εβδομαδιαίως.

Ειδικές φαρμακευτικές θεραπείες οστεοπόρωσης λόγω εξειδίκευσης, πραγματοποιούνται στη ΦΙΑπ και στο εξωτερικό ιατρείο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης.

Όλες αυτές τις δραστηριότητες τις συνοδεύει επιστημονικό έργο με παρουσία του Τμήματος σε πολλά συνέδρια ελληνικά και διεθνή με ανακοινώσεις προφορικές και αναρτημένες (πόστερ), δημοσιεύσεις καθώς και διακρίσεις, βραβεία κτλ. Πρόσφατα επίσης παρουσιάστηκε και σε παγκόσμιο συνέδριο Αποκατάστασης και δημοσιεύθηκε ανεξάρτητη μελέτη (χωρίς χρηματοδότηση) που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Νευρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου σχετικά με τη βουτυλλινική τοξίνη σε αναπηρικές καταστάσεις.

Πρόσφατα το τμήμα ΦΙΑπ επιλέχθηκε μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών και ελληνικών κέντρων για την πραγματοποίηση τμήματος της διεθνούς μελέτης ExFOS  (Extended Forsteo Observational Study, Elli Lilly and Company).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για την αναβάθμιση του Τμήματος και την ενημέρωση του κοινού η ΦΙΑπ οργάνωσε: 1) στις 20/10/08, με συνδιοργανωτή το Δήμο Ροδίων, ανοικτή εκδήλωση για την οστεοπόρωση και την πρόληψη των καταγμάτων στο Ροδίνι, ενώ προηγήθηκε ενημερωτική καμπάνια στο ραδιόφωνο, στον τύπο και στην τοπική τηλεόραση και 2) την επόμενη χρονιά στις 19/10/09 επανέλαβε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης νέα ανοικτή εκδήλωση για την οστεοπόρωση στο Ακταίον στη Ρόδο που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και απασχόλησε τα Μ.Μ.Ε.

Επιπλέον συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο σύλλογο Παραπληγικών και το σχολείο Ροδίων Παιδεία ως αναφορικά με τις ιατρικές επιπλοκές της αναπηρίας.

Το Τμήμα ΦΙΑπ συνεργάζεται επιστημονικά με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Δωδ/νήσου (δευτεροβάθμια μονάδα Αποκατάστασης) και παρέχει ιατρική επιστημονική κάλυψη και συμβουλευτική σε θέματα Αποκατάστασης, αναφορικά με ασθενείς που ακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα Αποκατάστασης αποκλειστικά στον ανωτέρω δημόσιο φορέα αμμισθί.

H δραστηριoποίηση του Τμήματος ΦΙΑπ. προς όφελος των ασθενών από την ανάπτυξη του τομέα της Αποκατάστασης στο Νοσοκομείο Ρόδου, βρήκε ανταπόκριση από την επιστημονική επιτροπή και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την ένθερμη υποστήριξη των ασθενών με κινητικές αναπηρίες. Επιπλέον Δ/ντες του Νοσοκομείου υπέγραψαν την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της προκήρυξης θέσης Επιμελητού Β’ (όπερ και εγένετο) που είναι και η πρώτη Πανελληνίως σε επαρχιακό Γενικό νοσοκομείο σε τμήμα ΦΙΑπ.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

 

web design

WebOlution