Η αξιολόγηση της αρθροσκοπικής επέμβασης του γόνατος για βλάβη του μηνίσκου. (www.myoskeletiko.com)

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF
Η αξιολόγηση της αρθροσκοπικής επέμβασης του γόνατος για βλάβη του μηνίσκου. (www.myoskeletiko.com).
 

Στην Φινλανδία, στο νοσοκομείο Hatanpää του Tampere, 146 ασθενείς, ηλικίας 35 έως 65 ετών, με γοναλγία, από  βλάβη του μηνίσκου του γόνατος, χωρίς οστεοαρθρίτιδα, τυχαιοποιήθηκαν και οι μισοί από αυτούς υπέστησαν μηνισκεκτομή με αρθροσκόπηση, ενώ οι υπόλοιποι υπέστησαν απλώς αρθροσκόπηση χωρίς να γίνει επέμβαση στον μηνίσκο (sham procedure), αντίστοιχη διαδικασία με το εικονικό φάρμακο. Τόσο οι γιατροί οι οποίοι ανέλυσαν το αποτέλεσμα, όσο και οι ασθενείς, δεν ήξεραν ποιός είχε υποστεί μηνισκεκτομή και ποιός απλή αρθροσκόπηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: α) Ολοι οι ασθενείς ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα αμέσως μετά την επέμβαση, β) ενα χρόνο μετά οι ασθενείς συνέχιζαν να είναι ικανοποιημένοι είτε είχαν κάνει μηνισκεκτομή είτε όχι, γ) το 93% αυτών που είχαν υποστεί μηνισκεκτομή έλεγαν ότι εάν χρειαζόνταν θα επαναλάμβαναν την διαδικάσία, ενώ το 98% αυτών που δεν είχαν υποστεί μηνισκεκτομή επέμεναν ότι η διαδικασία του είχε βοηθήσει και σίγουρα θα την επαναλάμβαναν.

Μετά αυτά τα αποτελέσματα οι ερευνητές τονίζουν ότι η αρθροσκόπηση με μηνισκεκτομή σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται βλάβη του μηνίσκου του γόνατος είναι χάσιμο χρημάτων και χρόνου και οι ασθενείς ούτως ή άλλως θα πάνε από μόνοι τους καλά.

Πηγή= Raine Sihvonen et al., Arthroscopic Partial Meniscectomy versus Sham Surgery for a Degenerative Meniscal Tear, N Engl J Med, 26 December 2013; DOI: 10.1056/NEJMoa1305189;

Share
πηγή: www.myoskeletiko.com
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution