Η κινητικότητα και η αυτοεξυπηρέτηση είναι σημαντικά σε πάσχοντες από ρευματισμούς

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Η κινητικότητα και η αυτοεξυπηρέτηση είναι σημαντικά σε πάσχοντες από ρευματισμούς

Στην έρευνα μεταξύ ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) ανάλυση έδειξε, μεταξύ άλλων πως οι ασθενείς θέλουν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (67,3 %) με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι ικανοποιημένοι με τη θεραπεία τους. Ωστόσο, περίπου το ήμισυ παραπονιέται πως δεν έχουν εμπλακεί στις αποφάσεις των γιατρών για τη θεραπεία.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε από μια έρευνα σε 318 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, και ανέδειξε πόσο είναι σημαντικό για τους ίδιους τους ασθενείς να αναλάβουν την ευθύνη για τη νόσο τους, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία UCB.

Η έρευνα αποτελεί κομμάτι μεγαλύτερης έρευνας της Rheuma-Liga Niedersachsen σε συνεργασία με τον καθηγητή Ρευματολογίας του Αμβούργου Jürgen Wollenhaupt καθώς και τους Dieter Fricke και André Groenewegen της εταιρείας UCB.

318 ασθενείς με ΡΑ ερωτήθηκαν συνολικά

Το 2009, συνολικά 959 ασθενείς με διαφορετικές ρευματικές παθήσεις ρωτήθηκαν σε διάφορες πτυχές που σχετίζονται με τη νόσο τους.

Η ανάλυση της υποομάδας των 318 ασθενών με ΡΑ παρουσιάστηκε στο EULAR. Τώρα είναι μια πλήρης δημοσίευση στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης “Rheumatology: Research and Reviews” (Open Access Rheumatology: Research and Reviews 2013:5 51-67)

Ο σκοπός της έρευνας ήταν η καλύτερη κατανόηση των συμπτωμάτων και της ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το 83% ήταν γυναίκες και το 17% άνδρες, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών (63,5 %).

Η έρευνα κατέστησε σαφές ότι μόνο το 39% των ασθενών μπορούσαν να ζήσουν καλά με τη ρευματοειδή τους αρθρίτιδα.

Σημαντικό: κινητικότητα και αυτοεξυπηρέτηση

Οι περισσότεροι αξιολογούσαν την ποιότητα της ζωής τους, αρκετά άσχημη (55 %) ή πολύ κακή (5%). Το πιο σημαντικό για τους ενδιαφερομένους ήταν η κινητοποίηση (97%) και η αυτοεξυπηρέτηση (94,2 %).

Ικανοποιημένο με την τρέχουσα θεραπεία του ήταν 67,3 % των ασθενών, το 84% θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματικές και ανέφερε καθόλου ή μόνο μικρές παρενέργειες (61,2 %).

Ο συγγραφέας Fricke παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις προτεραιότητες των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

“Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθει λόγω της ασθένειάς του αυστηρούς περιορισμούς στην καθημερινή του ζωή και εκφράζει τόσο την σωματική αναπηρία του και τις εξαρτήσεις που προκύπτουν. Ως εκ τούτου ένα καλό σχέδιο θεραπείας αρχίζει με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και καταλήγει σε υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών συνολικά “.

Share
πηγή: Ärzte Zeitung online, 05.08.2013, μετάφραση από τα Γερμανικά www.medreha.com
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution