Μειωμένο ύψος σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων & θνησιμότητας

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν χάσει περισσότερο από πέντε εκατοστά από το ύψος κατά τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής τους μπορεί να έχουν αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας και κινδύνου καταγμάτων των οστών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research.
Στη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν μετρώντας τα ύψη 9.677 γυναίκες που ήταν 65 ετών και άνω για 15 χρόνια και διαπίστωσαν ότι, από τις 3.124 γυναίκες που επέζησαν και επέστρεψαν για μια τελική μέτρηση του ύψους, οι γυναίκες που έχασαν πάνω από 5 εκατοστά ύψους είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για κάταγμα ή θάνατο εντός 5 ετών από την τελευταία μέτρηση ύψους. Επίσης η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα δεν επρόκειτο για κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και ήταν ανεξάρτητα από κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και την οστική πυκνότητα.
Η Teresa Hillier, MD, MS, επικεφαλής συγγραφέας και ένας ενδοκρινολόγος στο Kaiser Permanente Κέντρο Ερευνών Υγείας στο Πόρτλαντ, Όρεγκον, δήλωσε ότι οι χειρουργοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για να βοηθηθεί η  πρόληψη των καταγμάτων σε ηλικιωμένους ασθενείς. “Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτά τα κατάγματα και η μελέτη μας δείχνει ότι οι κλινικοί γιατροί δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να έχουν δύο μετρήσεις ύψους, ώστε να δραστηριοποιηθούν”, δήλωσε η Hillier σε δελτίο Τύπου. Οι περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες θυμούνται πόσο ύψος είχαν ήταν στα μέσα της δεκαετίας 20-30 ετών τους και αν είναι πέντε εκατοστά λιγότερο από τότε, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν την οστική πυκνότητα, να παρέχουν συμβουλές για την οστεοπόρωση και την πιθανή θεραπεία για να βοηθήσουν στην πρόληψη καταγμάτων.”

 

Share
πηγή:Hillier TA, Lui L, Kado DM, et al. Height loss in older women: Risk of hip fracture and mortality independent of vertebral fractures. J Bone Miner Res. 2012. doi:10.1002/jbmr.558.
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution