Κάνω δίαιτα. Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι;

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Ο φόβος και ο τρόμος κάθε ατόμου που ξεκινά μια δίαιτα, αποτελεί η ζυγαριά!! Η σχέση μας μαζί της, αμφιλεγόμενη. Τη μια μέρα την λατρεύουμε, γιατί η ένδειξη της είναι θετική για εμάς, ενώ την άλλη μέρα την μισούμε, καθώς η ένδειξη της αποτελεί καταπέλτη στις προσδοκίες μας.

Για πολλούς από εμάς, το ζύγισμα γίνεται εμμονή, για άλλους όχι. Ποιο είναι λοιπόν το σωστό ζύγισμα; Κάθε πότε θα πρέπει να ζυγιζόμαστε, ώστε και εμμονή να μην γίνει το βάρος και σωστά αποτελέσματα να προκύψουν;

Όσοι παρακολουθείτε συστηματικά το βάρος σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να ζυγίζεστε πάντα την ίδια ώρα. Η καλύτερη  ώρα είναι το πρωί, πριν από το πρωινό. Όταν, δηλαδή, έχει προηγηθεί ένα πολύωρο διάστημα νηστείας, τουλάχιστον ένα 8ωρο ύπνου, καταστάσεις  που μηδενίζουν την πιθανότητα πλασματικής αύξησης του βάρους. Μην ζυγίζεστε σε διαφορετικές ζυγαριές κάθε φορά. Αρκεστείτε σε μία  μέτρηση στην ίδια ζυγαριά κάτω από τις ίδιες συνθήκες (ιδανικά χωρίς ρούχα, νηστική, συγκεκριμένη ημέρα και πρωινή ώρα). Διακυμάνσεις του βάρους της τάξης των 300-500 γραμμ. είναι φυσιολογικές κυρίως για τις γυναίκες, που έχουν ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με τον κύκλο τους. Πρόκειται για μεταβολές που οδηγούν συνήθως σε κατακράτηση υγρών και  μπορούν να επηρεάσουν το βάρος, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αύξησή αυτού, υπό μορφή λίπους. Οι γυναίκες, λοιπόν, για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να αποφεύγουν να ζυγίζονται την τελευταία εβδομάδα του κύκλου τους, γιατί οι μετρήσεις, στη φάση αυτή, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αύξηση ή απώλεια του βάρους. Οι μεταβολές βάρους εξαρτώνται και από άλλους  παράγοντες. Η κατανάλωση αλατιού, η προεμμηνορυσιακή περίοδος, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύ?α, η κακή ενυδάτωση μπορούν να μεταβάλουν (φαινομενικά) τα κιλά μας και συχνά δημιουργούν λάθος εικόνα για το σώμα μας.

Αν κάνουμε δίαιτα και ζυγιζόμαστε καθημερινά, μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Η κατάσταση της υδάτωσής μας αλλάζει από ώρα σε ώρα, με αποτέλεσμα να υφίστανται ταχύτατες και απρόβλεπτες αυξομειώσεις βάρους. Όταν ζυγιζόμαστε καθημερινά, υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουμε εμμονή με το βάρος μας και κάθε φορά να γεμίζουμε άγχος. Καλό είναι λοιπόν, να ζυγίζεστε δύο φορές το μήνα, όσοι απλώς προσέχετε το βάρος σας και βρίσκεστε σε μια κατάσταση συντήρησης. Έτσι, όταν παρατηρείτε μια ανοδική τάση στο βάρος σας, θα παίρνετε αμέσως τις προφυλάξεις σας.

Εάν, πάλι, κάνετε δίαιτα, καλό είναι να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, για να ελέγχετε τις διακυμάνσεις του βάρους σας. Με το ζύγισμα,  βλέπουμε  αμέσως το αποτέλεσμα που έχει κάθε τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών μας, αλλά και το πώς επιδρά η φυσική δραστηριότητα στο βάρος ?ας.

Η ζυγαριά πρέπει απλά να μας υπενθυμίζει το στόχο μας, όχι να μας δημιουργεί άγχος. Η απώλεια βάρους μάς δίνει ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια απώλειας του περιττού σωματικού βάρους, ενώ η πρόσληψη κιλών μάς προειδοποιεί και μας αποτρέπει από περαιτέρω αύξηση.

Γράφει η Αντωνία – Δήμητρα Β. Καραγιάννη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc

Πηγή: medNutrtion.gr

Share
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution