Αντιοξειδωτικά και καλοκαίρι. Πώς θα εξασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετά;

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνεται. Αυτήν την περίοδο λοιπόν, η προστασία του δέρματος είναι επιτακτικής σημασίας. Ευτυχώς, η τεχνολογία προσφέρει πληθώρα ειδικών προϊόντων για την προστασία της ανθρώπινης επιδερμίδας. Εκτός όμως από τα τεχνικά όπλα, η προνοητική φύση προσφέρει στον άνθρωπο μεγάλη ποικιλία φυσικών προστατευτικών μέσων. Μιλάμε για τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αφθονούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν δύο από τους πιο σημαντικούς συμμάχους, στην προσπάθεια προστασίας μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E), που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο). Ποικίλα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν την περίοδο του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικές  πηγές καροτενοειδών. Καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι και σπανάκι μας εφοδιάζουν με β-καροτένιο, τομάτα, κόκκινο γκρέιπ φρουτ και καρπούζι με λυκοπένιο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια και λαχανάκια Βρυξελλών με ζεα-ξανθίνη ενώ, σπανάκι, πράσινα φασόλια και λάχανο με λουτεΐνη.

Τα καροτενοειδή, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα που προκαλείται από την έντονη έκθεση σε UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν  το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία

Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλες, πιπεριές, τομάτες κ.α.) και η παράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πράσινο Τσάι
Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο τσάι. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Η κύρια κατηγορία των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι οι πολυφαινόλες. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη τσαγιού (μαύρο, oolong) το πράσινο τσάι προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών. Από τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, οι περισσότερο μελετημένες και συνδεδεμένες με την προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι κατεχίνες και κυρίως η EGCG (epigallocatechin-3-gallate).

Η σύνδεση της UV ακτινοβολίας με διάφορες ασθένειες του δέρματος, όπως το μελάνωμα ή διάφοροι άλλου τύπου καρκίνοι του δέρματος, είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλές έρευνες μελέτησαν την επίδραση, είτε των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού είτε της EGCG συγκεκριμένα, στην αναστολή όσων προκαλεί η έκθεση σε UV ακτινοβολία. Σε μία πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών το 2010 αξιολογήθηκαν έρευνες που μελέτησαν την επίδραση διάφορων πολυφαινολών, ανάμεσά τους και αυτών του πράσινου τσαγιού. Διαπιστώθηκε, αν και οι περισσότερες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί σε ζώα, ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και από καρκίνο του δέρματος.

Μία άλλη έρευνα, η οποία εκτός από την προστατευτική δράση των πολυφαινολών στο δέρμα πειραματόζωων μελέτησε και την επίδρασή τους στο ανθρώπινο δέρμα, είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Θεραπεία του ανθρώπινου δέρματος με EGCG έδειξε επιβράδυνση του ερυθήματος που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού σχετίστηκαν αρνητικά με το καρκίνο του δέρματος.

Τέλος, μία ακόμη βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2009 φανέρωσε, ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του πράσινου τσαγιού, το οποίο οφείλεται στις πολυφαινόλες, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την προστασία του ανθρώπινου δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή  στις διατροφικές μας συνήθειες. Εάν καταφέρετε να εφοδιάσετε το σώμα σας με τα απαιτούμενα αντιοξειδωτικά, σίγουρα θα το προστατεύσετε σημαντικά από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών/ημέρα. Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, άλλωστε η φύση, όντας ιδιαιτέρως σοφή και φρόντισε τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μην ξεχνάτε τη σημασία της ποικιλίας.

Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια θωράκισής του σώματός σας με αντιοξειδωτικά αποτελεί και το πράσινο τσάι. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών μπορεί να συνεισφέρει και αυτή στην προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορείτε να επιλέξετε κρύο πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι. Τέλος, να θυμάστε ότι τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο και το τσάι, εξασφαλίζουν, ταυτόχρονα με την αντιοξειδωτική σας θωράκιση, και της σωστή ενυδάτωσή σας.

Πηγή: mednutrition.gr

Βιβλιογραφία

  1. Butt MS, Sultan MT «Green tea: nature’s defense against malignancies» Crit Rev Food Sci Nutr. 2009 May;49(5):463-73.
  2. Greul AK, Grundmann JU, Heinrich F, Pfitzner I, Bernhardt J, Ambach A, Biesalski HK, Gollnick «Photoprotection of UV-irradiated human skin: an antioxidative combination of vitamins E and C, carotenoids, selenium and proanthocyanidins.» H Skin Pharmacol Appl Skin Physiol. 2002 Sep-Oct;15(5):307-15
  3. Katiyar SK. «Skin photoprotection by green tea: antioxidant and immunomodulatory effects». Curr Drug Targets Immune Endocr Metabol Disord. 2003 Sep;3(3):234-42.
  4. Lee J, Jiang S, Levine N, Watson RR. «Carotenoid supplementation reduces erythema in human skin after simulated solar radiation exposure». Proc Soc Exp Biol Med. 2000 Feb;223(2):170-4.
  5. Nichols JA, Katiyar SK «Skin photoprotection by natural polyphenols: anti-inflammatory, antioxidant and DNA repair mechanisms» Arch Dermatol Res. 2010 Mar;302(2):71-83. Epub 2009 Nov 7.
  6. Siddiqui IA, Adhami VM, Saleem M, Mukhtar H. «Beneficial effects of tea and its polyphenols against prostate cancer» Mol Nutr Food Res. 2006 Feb;50(2):130-43.
Share
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution