Το ελαιόλαδο έχει λιγότερες θερμίδες από το βούτυρο και τη μαργαρίνη.

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Όχι.Το ελαιόλαδο έχει λίγες παραπάνω θερμίδες – 14 γραμμάρια λίπος και 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Η βασική διαφορά είναι ο τύπος του λίπους. Το ελαιόλαδο είναι μονοακόρεστο λίπος, ενώ το αγελαδινό βούτυρο περιέχει σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα  και τρανς λιπαρά, που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Σε αντίθεση με το αγελαδινό βούτυρο, οι φυτικές soft μαργαρίνες (προϊόντα επάλειψης) έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες (δείτε παρακάτω), περιέχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα (5-7g κορεσμένων λιπαρών για το βούτυρο και 1,5-2g για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη, ανά μερίδα 10γρ.) και καθόλου τρανς λιπαρά.

Τα σπορέλαια έχουν λιγότερο λίπος και θερμίδες από τα άλλα λάδια.
Τα λάδια αυτά αναφέρονται συχνά ως πιο «ελαφριά», αλλά ο προσδιορισμός αυτός έχει να κάνει με το χρώμα και τη γεύση τους περισσότερο, παρά με το περιεχόμενό τους σε λίπος και θερμίδες. Όλα τα λάδια έχουν 14 γραμμάρια λίπους και 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.

Η μαργαρίνη περιέχει λιγότερες θερμίδες από το βούτυρο.
Ναι. Το αγελαδινό βούτυρο έχει 74 θερμίδες ανά 10γρ. ενώ μια φυτική soft μαργαρίνη, 54 θερμίδες. Φυσικά υπάρχουν και soft μαργαρίνες με χαμηλότερα λιπαρά (light) που έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες, πχ. 22 θερμίδες ανά 10γρ.

Για να έχω καλή υγεία, πρέπει να βγάλω τελείως το λίπος από τη διατροφή μου.
Όχι. Ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται και τα λιπαρά. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν ~ το 35% της συνολικής προσλαμβανόμενης ημερήσιας ενέργειας. Όμως πρέπει να προσέχουμε, εκτός από την ποσότητα, και την ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε, γιατί έρευνες δείχνουν ότι δυστυχώς στην Ελλάδα, ήδη από την παιδική ηλικία, είναι αυξημένη η κατανάλωση «κακών» κορεσμένων λιπαρών και μειωμένη η πρόσληψη «καλών» πολυακόρεστων λιπαρών.

Τα αυγά είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη.
Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Ένας κρόκος αυγού περιέχει περίπου 215 mg χοληστερόλης. Δεν είναι όμως πλούσια σε λίπος και δεν περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 5 γραμμάρια ολικού λίπους και 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους στον κρόκο, ενώ δεν έχει καθόλου λίπος στο ασπράδι.

Είναι προτιμότερο να μην βάζω ελαιόλαδο στη σαλάτα μου.
Μπορεί το ελαιόλαδο να προσδίδει 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, είναι ωστόσο απαραίτητο. Εκτός από την αντιοξειδωτική δράση που έχει, αποτελεί και άριστο μεταφορέα των θρεπτικών συστατικών (λιποδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) των λαχανικών από το γαστρεντερικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος. Φροντίζετε, λοιπόν, να μην ποτίζετε τη σαλάτα σας με λάδι, αλλά να καταναλώνετε το ελαιόλαδο με μέτρο, χρησιμοποιώντας μεζούρα (κουτάλι, φλιτζάνι).

Είναι καλύτερο να τηγανίζω με σπορέλαια
Το ελαιόλαδο μπορεί να προσδίδει πιο βαριά γεύση στο τρόφιμο, όταν τηγανίζεται, ωστόσο επειδή αποτελεί καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών (δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία όπως τα σπορέλαια), έχει μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, περιορίζεται στο ελάχιστο η παραγωγή των “κακών” τρανς λιπαρών οξέων, αντίθετα με ότι συμβαίνει στα σπορέλαια.

Το παιδί πρέπει να ακολουθεί διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το παιδί χρειάζεται αρκετό λίπος, για να υποστηρίξει τη ανάπτυξη του εγκεφάλου του, τη ραγδαία ανάπτυξή του και την έντονη κινητικότητά του. Από τα δύο μέχρι τα πέντε, οι γονείς μπορούν να μειώσουν σταδιακά το λίπος στη διατροφή του παιδιού. Μετά την ηλικία των πέντε ετών, ισχύει ό,τι και για τους ενήλικες: Η ημερήσια κατανάλωση λίπους για τους ενήλικες δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Είναι σημαντικό το παιδί να προσλαμβάνει λίπος από διαφορετικές πηγές, ώστε να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες των δύο απαραίτητων λιπαρών οξέων (λινολεϊκό και α-λινολενικό οξύ), που είναι αναγκαία για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Μία διατροφή πολύ φτωχή σε λιπαρά μπορεί να είναι επικίνδυνη για ένα παιδί.

Γνωρίζετε ότι… τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ονομάζονται και απαραίτητα λιπαρά οξέα, δεν μπορούν να παραχθούν στο ανθρώπινο σώμα, άρα πρέπει να προσλαμβάνονται από τη διατροφή; Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός και σκουμπρί), οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια) και η φυτική μαργαρίνη είναι εξαιρετικές πηγές. Είναι καλό για την υγεία μας να αυξήσουμε την πρόσληψη αυτών των υγιεινών λιπαρών οξέων.

Πηγή: mednutrition.gr

Βιβλιογραφία

  • Fat intake infants
  • Purdue University (1998, February 4). Infants, Toddlers Should Not Restrict Fat Intake, Experts Say. ScienceDaily. Retrieved July 22, 2010, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/1998/02/980204072045.htm
  • http://www.ajcn.org/cgi/content/full/72/5/1354S
  • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002455.htm
  • Roma-Giannikou et al. Nutritional survey in Greek children: nutrient intake. Eur J Clin Nutr. 1997 May;51(5):273-85.
  • Magkos et al. Diet, blood lipid profile and physical activity patterns in primary school children from a semi-rural area of Greece.J
  • Hum Nutr Diet. 2006 Apr;19(2):101-12.
  • Gidding SS, Dennison BA, Birch LL, Daniels SR, Gilman MW, Lichtenstein AH, Rattay KT, Steinberger J, Stettler N, Van Horn L; American Heart Association; American Academy of Pediatrics. Dietary recommendations for children and adolescents: a guide for practitioners: consensus statement from the American Heart Association.
  • Circulation. 2005 Sep 27;112(13):2061-75.

 

Share
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution