Πόσο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι που θέτετε στη δίαιτα;

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Ίσως έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία, να φτάσετε το βάρος που είχατε όταν παντρευτήκατε σας ή στο βάρος που είχατε σε μικρότερη ηλικία.  Το σώμα όμως μπορεί να ακολουθήσει αυτή την  επιθυμία; Και από πού προκύπτει αυτή μας η ανάγκη;

Ψάχνοντας τον λόγο της ανάγκης για ένα «τέλειο» σώμα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αιτία είναι τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται και καθιερώνονται από ΜΜΕ.  Το καλλίγραμμο σώμα έχει συνδεθεί με προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική αποδοχή και επιτυχία. Όλο αυτό, γίνεται πιο έντονο, όταν η πλειοψηφία των προϊόντων απευθύνονται σε άτομα τέλειων αναλογιών (τα νούμερα των ρούχων συνεχώς μικραίνουν), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι φυσιολογικό, όσο περνούν τα χρόνια, το σώμα μας να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες που αποκτά. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και η σύστασή του. Αυξάνεται δηλαδή, το ποσοστό το λίπους, ενώ παράλληλα μειώνεται το ποσοστό του μυϊκού ιστού και έτσι ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που εξαρτάται και από τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου, καθώς και από τις διατροφικές του συνήθειες και τα γονίδια που «κουβαλά».

Για να μπορέσουμε να  θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους για το βάρος μας, πρέπει να ξέρουμε ότι το βάρος μας, κατά ποσοστό 80% είναι γενετικά προκαθορισμένο. Η πιθανότητα να ξεφύγει κανείς από το γενετικά προκαθορισμένο βάρος του είναι περιορισμένη. Αν κάποιος το επιχειρήσει, δεν πρόκειται να αλλάξει τα κιλά του, για ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Φυσικά το νούμερο αυτό μόνο αμελητέο δεν είναι, αφού σημαίνει ότι ένας άνθρωπος 80 κιλών μπορεί να κινηθεί στο φάσμα μεταξύ 72 και 90 κιλών. Έρευνες έχουν δείξει ότι, χάνοντας το 10% του βάρους μας, η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται σημαντικά.  Εννοείται πως, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, που μπορούν να χάσουν ή να πάρουν πολύ περισσότερα κιλά. Ο Καθηγητής Διατροφής-Διατολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Λάμπρος Συντώσης υποστηρίζει ότι αργά ή γρήγορα ο γενικός πληθυσμός, παρά τις εξαντλητικές δίαιτες ή τη λαιμαργία του, επανέρχεται κοντά στο γενετικά προκαθορισμένο βάρος του. Ένα πολύπλοκο σύνολο ορμονών φτάνοντας κανείς στο προκαθορισμένο βάρος δίνει στο σώμα την αίσθηση της πείνας, ώστε να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει το βάρος του σε αυτά τα επίπεδα, λέει ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας, Dawn Jackson Blatner, RD.

Καταλαβαίνουμε επομένως, γιατί μπορεί να ακολουθούμε και να εκτελούμε πιστά ένα υποθερμικό πρόγραμμα διατροφής, αλλά το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που περιμένουμε.

Γράφει η Κακουλίδη Όλγα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή: mednutrition.gr

Share
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution