Τρώτε τις σωστές «μερίδες»;

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Αλήθεια, τι σημαίνει «έφαγα μια κανονική μερίδα» που ακούμε συχνά πυκνά εμείς οι διαιτολόγοι; Αναφέρεται μόνο στο μέγεθος; Κι αν ναι, ποιο μέγεθος, της ποσότητας του φαγητού ή του πιάτου;

1.    Αποφύγετε τις «σύγχρονες» τάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε να βάζετε το φαγητό σας σε σύγχρονα…μεγάλα πιάτα. Με άλλα λόγια, παρατηρήστε πόσο μικρότερο ήταν το πιάτο των παππούδων σας από των γονέων σας και αυτό από το δικό σας! Αγοράστε και χρησιμοποιείτε και μικρότερα μαχαιροπίρουνα και παρατηρήστε πόσο εύκολα αλλάζει η αντίληψη του μεγέθους της μερίδας.

2.    Πιο αργά. Δεν θα πάρει κανείς το πιάτο από μπροστά σας. Καταβροχθίζοντας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φάτε υπερβολικές ποσότητες και φυσικά…μια υπερβολική μερίδα. Απολαύστε το φαγητό στο τραπέζι. Δε σας κυνηγάει κανείς, ευχαριστηθείτε το φαγητό σας τρώγοντας αργά και κάνοντας διαλείμματα ενδιάμεσα. Με τον τρόπο αυτό, θα αντιληφθείτε καλύτερα ότι έχετε χορτάσει στη σωστή στιγμή αφού χρειάζονται πάνω από 20 λεπτά για να συνειδητοποιήσει ο οργανισμός ότι έχει καλυφθεί.

3.    Πείνα ή Όρεξη; Η αφθονία φαγητού -φαινόμενο συχνό- θα παρακάμψει ή θα «αλλοιώσει» την αίσθηση της κανονικής μερίδας. Και είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούμε και να πειθαρχήσουμε όταν οι λιχουδιές είναι τόσες πολλές και…μπροστά μας! Όταν βγαίνετε έξω, αντί να επιδοθείτε σε… «υπέρογκες» παραγγελίες, επιλέξτε μια σούπα και μια σαλάτα ή μια σαλάτα και ένα ορεκτικό για το γεύμα σας. Εάν παραγγείλετε ένα μεγάλο γεύμα, πάρτε το μισό για το σπίτι,  ώστε να έχετε ένα νόστιμο γεύμα για την επόμενη μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα σπιτικά γεύματα.

4.    Να είστε γενναιόδωροι. Αν ακόμα δυσκολεύεστε να ρυθμίσετε το μέγεθος της κατάλληλης για εσάς μερίδα, δοκιμάστε να είστε πιο…αλτρουιστής! Χωρίστε τη μερίδα –που  ήδη καταναλώνετε– στη μέση. Προσφέρετε ένα μέρος της σε έναν συνάδελφο ή σε ένα μέλος της οικογένειας. Αν τελικά, δεν σας φτάσει, προσθέστε λίγο ακόμα ή καλύτερα, λίγη σαλάτα παραπάνω.

5.    Όψη μερίδας. Εάν ακόμα δυσκολεύεστε ή δεν μπορείτε να καθορίσετε τη δικιά σας μερίδα, προσπαθήστε να εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά τροφίμων ή απλά αντικείμενα για να μάθετε την αντιστοιχία τυπικών μερίδων σε τρόφιμα: 100 γρ κρέατος μοιάζουν με 1 τράπουλα, 30 γρ τυριού ή κρέατος με ένα σπιρτόκουτο, 1 φλιτζάνι ρύζι ή ζυμαρικών περίπου με ένα μπαλάκι του τένις κ.ά. Μόλις το μάτι συνηθίσει, σειρά έχει η εξάσκηση στην πράξη με την λογική όλων των παραπάνω αλλά και με δικά σας τρικ.

Γράφει ο Δημήτριος Πέτσιος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc

Πηγή: www.mednutrition.gr

Share
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution