Πως βοηθούν οι σπονδυλικές ορθώσεις στην πρόληψη και αποκατάσταση των καταγμάτων

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Οι σπονδυλικές ορθώσεις χρησιμοποιούνται συχνά στην αντιμετώπιση των θωρακοοσφυικών τραυμάτων που θεραπεύονται με ή χωρίς χειρουργική σταθεροποίηση. Η πλειοψηφία όμως των σπονδυλικών ορθώσεων χρησιμοποιείται σε ασθενείς με άλγος στην οσφύ.  Δεν υπάρχουν  όμως προοπτικές, τυχαίες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα τους σύμφωνα με τα κριτήρια της ιατρικής βασισμένης σε αποδείξεις (evidence-based medicine). Αυτό ίσχυε μέχρι πρότινος και στην οστεοπόρωση, πάθηση κατά την οποία το ένα τέταρτο των γυναικών  >50 ετών  έχουν ένα ή περισσότερα σπονδυλικά κατάγματα.

όρθωση παλαιού τύπου

όρθωση παλαιού τύπου

Παρότι τα κατάγματα θεραπεύονται συν τω χρόνω, ο πληγείσας σπόνδυλος διατηρεί το συμπιεσμένο σχήμα του και επηρεάζει τους παρακείμενους μυς, τένοντες, συνδέσμους και νεύρα. Ανάλογα με το βαθμό και την περιοχή των καταγμάτων, ο παραμορφωμένος σπόνδυλος μπορεί να επηρεάζει μόνιμα τη στάση προκαλώντας την  πρόσθια κλίση της σπονδυλικής στήλης γνωστή ως κύφωση (καμπούρα).

Μετά το κάταγμα ενός σπονδύλου και εφόσον αποφασιστεί η κινητοποίηση του ασθενούς από την κλίνη, ο θεράπων ιατρός δύναται να συνταγογραφήσει μία όρθωση της σπονδυλικής στήλης. Αυτά τα βοηθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του άλγους και την Αποκατάσταση περιορίζοντας τις κινήσεις στην πληγείσα περιοχή της σπονδυλικής στήλης και επιτρέπουν την επανάκτηση των φυσιολογικών καθημερινών δραστηριοτήτων γρηγορότερα. Επιπλέον περιορίζουν την κύφωση γιατί περιορίζουν την πρόσθια  κάμψη, ενώ συγχρόνως ευνοούν τη λήψη σωστής όρθιας στάσης.

όρθωση νέου τύπου

όρθωση νέου τύπου

Η χρήση των ορθώσεων της σπονδυλικής στήλης πρέπει να είναι συνετή και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος. Σταδιακά προτείνεται η αφαίρεσή τους και η χρήση τους για 2 ώρες το μέγιστο κυρίως σε ασθενείς με σοβαρή κύφωση που επηρεάζει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Η συνεχής μακροχρόνια χρήση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα γιατί οι ασθενείς επαναπαύονται και οι μύες εξασθενούν. Όσο δυναμώνουν οι ραχιαίοι μυς τόσο λιγότερο απαιτείται η όρθωση. Ο θεράπων ιατρός οφείλει να συμβουλεύσει τον ασθενή σε ποιες δραστηριότητες είναι απαραίτητη η όρθωση.

Η θεραπευτική παρέμβαση με όρθωση στην αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων από οστεοπόρωση παραμένει υποκειμενική, γιατί δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για την αποτελεσματικότητα των ορθώσεων στη σταθεροποίηση των σπονδυλικών καταγμάτων ενώ επίσης συχνά συνυπάρχουν διαταραχές υποσιτισμού, βάδισης και ισορροπίας. Επιπλέον η χρησιμοποίηση δύσκαμπτων θωρακοοσφυικών ορθώσεων στην οστεοπόρωση περιορίζεται από παράγοντες όπως η ατροφία των μυών του κορμού και ο περιορισμός της αναπνευστικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα τη χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών στη χρησιμοποίηση της όρθωσης.

Η σπονδυλική όρθωση Spine-X (αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την ORTHOLAND SA)

Για τους παραπάνω λόγους αναπτύχθηκαν νέες ορθώσεις της σπονδυλικής στήλης ειδικά για τους ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση. Η συνετή χρήση των σπονδυλικών ορθώσεων βελτιώνει τη δύναμη των ραχιαίων και κοιλιακών μυών του κορμού, μειώνει τον πόνο, μειώνει την κύφωση και μειώνει τους περιορισμούς της καθημερινής ζωής.

διάγραμμα που παρουσιάζει τη στατιστική βελτίωση στη δύναμη κοιλιακών και ραχιαίων μυών

διάγραμμα που παρουσιάζει τη στατιστική βελτίωση στη δύναμη κοιλιακών και ραχιαίων μυών

© οι φωτογραφίες και τα διαγράμματα υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα

Share
τροποιημένο και αναδημοσιευμένο μετά αδείας του Δρ. Ι.Διονυσιώτη, Φυσιάτρου - Ιατρού Αποκατάστασης
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution