Μαθαίνουμε για το βελονισμό

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF
Ο βελονισμός είναι μια ολιστική εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος που στηρίζεται στην εισαγωγή βελονών μιας χρήσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ανάλογα με την πάθηση. Προέρχεται από την Κίνα όπου σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική τους, είμαστε υγιείς όταν η ζωτική μας ενέργεια qi(τσι) ρέει ομαλά στα 12 ενεργειακά κανάλια που συνδέονται με τα όργανα του σώματος μας ή όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο γιν και το γιανγκ. Όταν η ενέργεια αυτή μπλοκάρεται αρχίζουν τα προβλήματα.

βελονισμός

 Ο βελονισμός είναι κυρίως γνωστός για την αναλγητική του δράση και εφαρμόζεται για την ανακούφιση από πόνους π.χ. σε αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, αρθροπάθειες, τενοντίτιδες. Βοηθά, επίσης, στον έλεγχο των έξεων π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία, στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως έκζεμα ή ψωρίαση, αναπνευστικών προβλημάτων π.χ. άσθμα, βρογχίτιδα καθώς και προβλήματα του πεπτικού συστήματος π.χ. έλκος στομάχου, γαστρίτιδα. Πολύ θετική είναι η επίδραση του βελονισμού στις γυναίκες με συμπτώματα δυσμηνόρροιας, διαταραχών του κύκλου ή εμμηνόπαυσης ενώ ενισχύει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Τέλος, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και του πονοκεφάλου, έχει αντικαταθλιπτική δράση και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες.

εκτός της θεραπευτικής δράσης ο βελονισμός μειώνει το στρες

Η μέθοδος αυτή είναι ολιστική, όπως αναφέρθηκε, γι’ αυτό και η συμμετοχή του ασθενή είναι σημαντική. Η ψυχολογία του ασθενή και η στάση ζωής του παίζουν μεγάλο ρόλο ως προς τα αποτελέσματα της θεραπείας και τη διάρκεια αυτών. Έτσι, αν ο ασθενής πίνει, καπνίζει ή έχει έντονο στρες οι πιθανότητες να ξαναεμφανιστούν τα συμπτώματα είναι μεγαλύτερες ενώ μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για τη θεραπεία. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται και από το πρόβλημα ,την οξύτητα και τη χρονιότητά του. Ένα οξύ πρόβλημα μπορεί να λυθεί και με μια συνεδρία ενώ ένα χρόνιο χρειάζεται πιο πολλές. Συνήθως, ξεκινάμε με 10 συνεδρίες με συχνότητα 2-3 φορές τη βδομάδα ή και σε καθημερινή βάση,αν η πάθηση το απαιτεί. Μπορεί να χρειαστούν, όμως και περισσότερες των 10 συνεδρίες. Βελτίωση εμφανίζεται μετά την 4-6 θεραπεία μπορεί όμως να εμφανιστεί στις τελευταίες θεραπείες. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.

ο βελονισμός είναι ολιστική μέθοδος

Σε κάθε πάθηση διαφέρει η τεχνική, ο αριθμός και το μέγεθος των βελονών και η διάρκεια  της συνεδρίας. Αρχικά, λαμβάνεται ένα πλήρες ιστορικό και στη συνέχεια, ανάλογα με την πάθηση προσδιορίζονται τα βελονιστικά σημεία και η τεχνική ερεθισμού τους (π.χ. απλός βελονισμός ή ηλεκτροβελονισμός). Οι βελόνες είναι μεταλλικές, μιας χρήσης, λεπτές και αυτό που νιώθει οασθενής είναι ένα ελαφρύ τσίμπημα. Η θεραπεία διαρκεί 20-45’, ανάλογα με το πρόβλημα και στο διάστημα αυτό οι βελόνες παραμένουν στα ειδικά σημεία ενώ ο θεραπευτής διεγείρει τις βελόνες κάθε 5-10’ περιστρέφοντάς τες. Οι βελόνες  αυτές στέλνουν ένα σήμα το οποίο περνάει από περιφερικούς αισθητικούς υποδοχείς και προσαγωγές νευρικές ίνες και τελικά φτάνει μέσω των νευροδιαβιβαστών στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Οι τελευταίοι συντονίζουν μια αντίδραση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη θεραπεία.

 

Share
γράφει η Γαλλίκα Μαρία Φυσικοθεραπεύτρια (manual therapy, Bobath), Πυλαίας 96Α, Κάτω Τούμπα, Θεσ/νίκη, 54454, Τηλ 2310907899, Κιν 6976273480, e-mail:gallika_maria_gr@yahoo.gr
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution