Ανασκόπηση της Cochrane library σχετικά με τη χρήση βιταμίνης D για τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών σε παιδιά

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου από τα τρόφιμα, μειώνοντας τις απώλειες ασβεστίου από τον οργανισμό και αυξάνει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά με στόχο τη βελτίωση της ποσότητας των οστών που αναπτύσσονται. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι εάν τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα είναι χαμηλά κατά την παιδική ηλικία, θα δημιουργηθεί λιγότερη οστική μάζα και ότι η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D από συμπληρώματα, θα οδηγήσει σε καλύτερη ανάπτυξη των οστών. Η οστική πυκνότητα είναι ένα σημαντικό μέτρο της οστικής αντοχής και η ποσότητα του υπάρχοντος οστού σε διαφορετικά σημεία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση επίδρασης παρεμβάσεων, όπως π.χ. των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη βελτίωση της υγείας των οστών. Στην ιατρική όμως βασιζόμαστε στις αποδείξεις των μελετών (evidence based medicine).
Στη νέα ανασκόπηση της Cochrane library , παρουσιάζονται όσα γνωρίζουμε από έρευνες για την επίδραση της βιταμίνης D στην οστική πυκνότητα στα παιδιά.
Η ανασκόπηση δείχνει ότι σε υγιή παιδιά κατά κανόνα, τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν βελτιώνουν την οστική πυκνότητα στο ισχίο, την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, το αντιβράχιο ή στο σώμα στο σύνολό του.
Μερικά από τα στοιχεία δείχνουν ότι συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να αυξάνουν την οστική πυκνότητα σε παιδιά που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αλλά αυτό είναι αβέβαιο.
Δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες για παρενέργειες και επιπλοκές, αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι η βιταμίνη D στα συμπληρώματα είναι καλά ανεκτή.

Share
Δρ Ι. Διονυσιώτης
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution