Ο άκρος πόδας (μέρος 1ο)

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Τα οργανικά υλικά τα οποία συνθέτουν ένα οστό είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους τμήμα του, το υπόλοιπο είναι φτιαγμένο από ανόργανα συστατικά ή μέταλλα. Η ζωική ουσία προσδίδει ευκαμψία και τα μέταλλα σκληρότητα στο οστό. Τα οστά των παιδιών είναι πιο μαλακά και πιο ελαστικά από των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, και για αυτό τον λόγο λυγίζουν ευκολότερα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει υπεροχή των ανόργανων συστατικών έτσι λοιπόν τα οστά είναι εύθραυστα και πιθανά για κατάγματα.


Το μηριαίο οστό, ή το οστό του μηρού, είναι το μεγαλύτερο οστό του σώματος, μεταφέρει το βάρος του σώματος στα γόνατα.
Τα δύο οστά του ποδιού, η κνήμη και η περόνη, διαφέρουν στο μέγεθος, είναι τοποθετημένα παράλληλα το ένα με το άλλο. Η κνήμη βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά και η περόνη στην εξωτερική.
Η κνήμη, το μεγαλύτερο από τα δύο αυτά οστά, έχει τριγωνικό σχήμα και δέχεται το βάρος του σώματος από το μηριαίο οστό και το μεταφέρει στο πόδι. Η κατεύθυνσή της είναι κατακόρυφη και σε καλογυμνασμένα πόδια τα δύο αυτά οστά (της κνήμης) είναι παράλληλα. Στην ανώτερη μοίρα της το οστό της κνήμης είναι πολύ κοφτερό και μπορεί κανείς εύκολα να το αισθανθεί κάτω από το δέρμα. Το κατώτερο μέρος του εκτείνεται ώστε να σχηματίζει με τον απέναντί του αστράγαλο άρθρωση. Επιπλέον στο κατώτερο άκρο του βρίσκεται πιο πρόσθια της περόνης, έτσι ώστε το έσω και το έξω σφυρό να μην βρίσκονται στο ίδιο εγκάρσιο επίπεδο. Στην ανώτερη εξωτερική επιφάνεια της κνήμης βρίσκεται η έκφυση του πρόσθιου κνημιαίου και όπισθεν του μακρού καμπτήρα των δακτύλων και του πρόσθιου κνημιαίου.
Η περόνη, είναι τοποθετημένη στην εξωτερική πλευρά του ποδιού και λίγο πιο πίσω από την κνήμη. Είναι τόσο μακρύ οστό όσο η κνήμη, αλλά πολύ πιο λεπτό και δεν δέχεται βάρος. Η αρχή του οστού δεν ενώνεται με την άρθρωση του γονάτου, και το κατώτερο μέρος του είναι αξιοσημείωτα κατώτερα από την κνήμη, διαμορφώνοντας το έξω σφυρό.

Τα οστά του ποδιού είναι 26 σε αριθμό, αποτελούνται από τρία γκρουπ- τα οστά του ταρσού, τα μετατάρσια και οι φάλαγγες. Το πλεονέκτημα της σύνθεσης του ποδιού από τόσα οστά, με μεγάλο αριθμό αρθρώσεων, είναι ότι αυξάνεται η ενέργεια και η ελαστικότητα ενώ και οι πιθανότητες για εξάρθρωση ή κάταγμα μειώνονται. Τα οστά του ταρσού είναι κοντά, χοντρά, παχιά και συμπαγή. Μπροστά τους βρίσκονται τα μακρύτερα οστά, τα οποία αποκλίνουν λίγο καθώς προχωράνε. Τα οστά του άκρου πόδα είναι ευκίνητα.

Τα οστά του ταρσού είναι 7 σε αριθμό- 2 προς τα πίσω και τα υπόλοιπα μπροστά. Από τα 2 οπίσθια οστά, το ένα εκτείνεται προς τα πίσω και έτσι σχηματίζει την προέκταση της πτέρνας. Πάνω από την πτέρνα είναι ο αστράγαλος, ο οποίος μόνος του ενώνεται με τα οστά του ποδιού. Μπροστά από τον αστράγαλο βρίσκεται το σκαφοειδές οστό και ακόμα πιο κοντά είναι τα 3 σφηνοειδή οστά στην εξωτερική πλευρά είναι τοποθετημένο το κυβοειδές οστό Η πτέρνα είναι το μεγαλύτερο και δυνατότερο από τα οστά του ταρσού και μεταφέρει το βάρος του σώματος στο έδαφος. Συνδέει τον τένοντα με τον μύ και με το δέρμα. Στην ανώτερη επιφάνεια του υποστηρίζει το οστό του ποδιού.

  • μετάφραση από F. Y. Golding. The Manufacture Of Boots And Shoes: Being A Modern Treatise Of All The Processes Of Making And Manufacturing Footgear

Share
γράφει η Λεριά Βασιλεία απόφοιτος αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, Ρόδος, liaki_leria_7@hotmail.com
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution