Είσφρηση του νυχιού στο δέρμα

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Ορισμός της είσφρησης.

Η είσφρηση του νυχιού στο δέρμα ή αλλιώς ονυχοκρύπτωση, είναι μια πάθηση των ονύχων η οποία προσβάλλει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Είναι η είσοδος του νυχιού μέσα στο δέρμα. Συνήθως γίνεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού όπου τραυματίζεται το παρωνύχιο και ακολουθεί πόνος ή ακόμα και φλεγμονή (πόνος, οίδημα, ερυθρότητα, θερμότητα είναι τα στοιχεία της φλεγμονής).

Τα αίτια της είσφρησης.

Τα πιο συνηθισμένα αίτια για την πρόκληση της είσφρησης του μεγάλου νυχιού του ποδιού είναι τα πολύ στενά και μυτερά παπούτσια δυτικού τύπου, το λανθασμένο κόψιμο των ονύχων, (τα νύχια θα πρέπει να κόβονται σε μία ευθεία και οι άκρες των νυχιών θα πρέπει να λιμάρονται σε οβάλ σχήμα έτσι ώστε να μην «καρφώνουν» στο δέρμα),καθώς παρατηρείται επίσης υπερκυρτότητα της ονιχιαίας πλάκας.

 Εικόνα του νυχιού με είσφρηση.

Στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού παρατηρούνται πρησμένες και ερυθρές αύλακες, (τμήμα του δέρματος γύρω από το νύχι), οι οποίες λόγω της φλεγμονής μπορεί να καλύψουν και ολόκληρο το νύχι. Σε αυτήν την περίπτωση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα από κάποιον ειδικό ιατρό και στην συνέχεια όταν υποχωρήσει η φλεγμονή μπορεί να υποστεί χειρουργική επέμβαση.

 Πρόληψη – Αντιμετώπιση.

Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή των στενών και μυτερών υποδημάτων καθώς και το ορθό κόψιμο από τον πάσχοντα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω του προχωρημένου σταδίου της είσφρησης και της ύπαρξης προδιαθεσικών παραγόντων για την συγκεκριμένη πάθηση, θα πρέπει να γίνεται τακτικό θεραπευτικό πεντικιούρ από εξειδικευμένο ποδολόγο.

Share
γράφει η Λεριά Βασιλεία, απόφοιτος αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, Ρόδος, e-mail: liaki_leria_7@hotmail.com
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution