Τι είναι το πελματογράφημα

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Ποδολογία είναι η επιστήμη υγείας η οποία ασχολείται με την διάγνωση αλλά και την θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τον άκρο πόδα. Η ποδολογία αποτελεί ένα αυτόνομο επάγγελμα υγείας και μπορεί να λειτουργήσει και συμπληρωματικά και σε πολλές άλλες ιατρικές ειδικότητες. Πρόκειται για έναν κλάδο της παραϊατρικής που ασχολείται με την περιποίηση αλλά και την φροντίδα του άκρου πόδα. 

Ο ποδολόγος παρέχει συμβουλευτική και προληπτική αγωγή στους ασθενείς.  Ανήκει στα παραϊατρικά επαγγέλματα και ενισχύει τους φυσιάτρους, δερματολόγους, διαβητολόγους, ορθοπεδικούς και συνεργάζεται στενά με ορθωτικούς, φυσικοθεραπευτές, κινησιοθεραπευτές, εφαρμοστές ορθοτικών πελμάτων, νοσηλευτές και αισθητικούς όμοια επαγγέλματα. Λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς, ιατρού, κατασκευαστή ορθοπεδικών υποδημάτων ή ακόμη και φυσικοθεραπευτών. Οι ποδολόγοι δεν συντάσσουν ιατρικές γνωματεύσεις ούτε εκτελούν ιατρικές πράξεις. Εξειδικεύονται στην προστασία των ποδιών από βακτήρια, κάλους, παρανυχίδες, εισφρήσεις των ονύχων, δυσμορφίες πελμάτων          (ραιβοποδία, ραιβοϊπποποδία, βλαισότητα, σφυροδακτυλία, πληκτροδακτυλία, κυρτοδακτυλία, μυκητιάσεις, εξοστώσεις κ.ά. ). 

Η απασχόληση του αισθητικού ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών γίνεται σε ινστιτούτα αισθητικής, εργαστήρια ποδολογίας, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ορθοπεδικό υπόδημα, ορθοπεδικές κλινικές, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα. Ο ποδολόγος συνεργάζεται με γιατρούς κυρίως φυσιάτρους, ρευματολόγους, ορθοπεδικούς, καθώς και θεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εφαρμοστές ορθωτικών πελμάτων, νοσηλευτές, αισθητικούς. 

Εικόνα:Πελματογράφημα όπου εμφανίζεται βλαισότητα πτέρνης δεξιά

 

 Σημαντική βοήθεια στο έργο του ποδολόγου προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία και ειδικά ο πελματογράφος (ανάλυση βάδισης σε οβελιαίο επίπεδο).  Με  την χρήση του πελματογράφου, μηχάνημα το οποίο δείχνει το αποτύπωμα του πέλματος καθώς και το κέντρο βάρους του σώματος του ασθενή, ο ποδολόγος έχει  την δυνατότητα στατικής και δυναμικής μέτρησης. Η στατική μέτρηση γίνεται  με τα πόδια του ασθενή τοποθετημένα άνευ υποδημάτων πάνω στον πελματογράφο. Η δυναμική μέτρηση γίνεται με τον ασθενή να περπατάει πάνω σε έναν διάδρομο με αισθητήρες κίνησης καταγράφοντας έτσι κάθε του βήμα. Με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται οι πελματιαίες πιέσεις, η στήριξη του κάθε πέλματος ξεχωριστά, η επιφάνεια στήριξής τους, η θέση της πτέρνας, η φόρτιση της πτέρνας, οι άξονες και οι αποστάσεις σε δισδιάστατη ή τρισδιάστατη απεικόνιση. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η εξέταση του πέλματος και στην συνέχεια σύμφωνα με το πελματογράφημα η κατασκευή του ορθοτικού πέλματος για την αποφόρτιση της περιοχής. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση και η αποφυγή του πόνου, των τραυματισμών και των δυσμορφιών των πελμάτων, που θα είχαν δυσάρεστες συνέπειες στην ορθή στάση του σώματος .

Share
γράφει η Λεριά Βασιλεία, απόφοιτος αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, ΙΙΕΚ ΜΟΡΦΗ, Ηρακλείου Κρήτης, e-mail: liaki_leria_7@hotmail.com, Ρόδος
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution