Αναγεννητική θεραπεία για τους κατεστραμμένους χόνδρους

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF
Μια πρωτοποριακή θεραπεία επιδιόρθωσης ελλειμμάτων ή βλαβών στους χόνδρους, με βιολογικό τρόπο, είναι πλέον διαθέσιμη στην αγορά. Η θεραπεία ChondroCelect, επωφελείται της έρευνας και της προόδου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των κυτταρικών θεραπειών, των βλαστοκυττάρων και της χρήσης βιο-υλικών στην Ιατρική. Ο γιατρός λαμβάνει με βιοψία χονδροκύτταρα (κύτταρα που σχηματίζουν χόνδρο) από το γόνατο του ασθενούς, τα οποία πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σημείο της βλάβης, με χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση βλαβών 3ου και 4ου βαθμού, στον χόνδρο του μηριαίου κονδύλου (δηλ. της άκρης του μηριαίου οστού), στο γόνατο.
 
Η θεραπεία έχει λάβει ήδη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), μετά από σχετική θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Προχωρημένων Θεραπειών (CAT) και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP). Το ChondroCelect ήταν μάλιστα το πρώτο προϊόν που επωφελήθηκε από το νέο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για προχωρημένα θεραπευτικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ATMPs). Το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο, έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση προχωρημένων θεραπειών και να διευκολύνει την πρόσβασή τους στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συγχρόνως εγγυάται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας της υγείας των ασθενών.
 
Το ChondroCelect προορίζεται αποκλειστικά για αυτόλογη χρήση και χορηγείται σε συνδυασμό με φυσική σφράγιση της βλάβης (με την τοποθέτηση βιολογικής μεμβράνης κολλαγόνου). 
 
Πρόκειται για ένα προϊόν που ανέπτυξε η βελγική εταιρεία Tigenix. Το επιστημονικό δυναμικό της Tigenix εργάζεται ήδη προς την κατεύθυνση και ανάπτυξη κι άλλων προϊόντων, βασισμένων στην Αναγεννητική Ιατρική, με στόχο τη θεραπεία ασθενών με προβλήματα στις αρθρώσεις και άλλους ιστούς, αλλά και την πρόληψη –και την καθυστέρηση της εξέλιξης- της οστεοαρθρίτιδας.
Share
γράφει η Νεκταρία Καρακώστα, δημοσιογράφος
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution