Μύθοι και Πραγματικότητες: Τα χάπια ασβεστίου κάνουν πέτρες στα νεφρά;

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Σε αντίθεση με την άποψη που γενικά επικρατεί, η υψηλή κατανάλωση ασβεστίου δεν αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρα στα νεφρά. Πράγματι, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι το αντίθετο είναι αλήθεια.

Παρόλο που οι περισσότερες πέτρες απαρτίζονται από ασβέστιο και oxalate, είναι το oxalate  - όχι το ασβέστιο- το οποίο είναι πρωτίστως υπεύθυνο για την δημιουργία πέτρας.

Από την στιγμή που το ασβέστιο των γαλακτοκομικών προϊόντων ενώνεται με το oxalate στο έντερο εξ’ αιτίας αυτού εμποδίζεται η απορρόφησή του.Έτσι οι δίαιτες χαμηλές σε ασβέστιο μπορούν βασικά να αυξήσουν τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο  μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν έχουν καταδείξει την ίδια προστασία πιθανόν γιατί συνήθως καταναλώνονται χωρίς φαγητό. Για το λόγο αυτό καλό είναι τα συμπληρώματα ασβεστίου (χάπια) να λαμβάνονται μετά φαγητού. Το φαγητό είναι απαραίτητο αν πρόκειται το ασβέστιο να ενωθεί με το oxalate για την αποφυγή της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά.

Share
www.medReha.com
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution