“Τσακωμένη” με την άσκηση η ΕΕ…

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

«Τσακωμένοι» με την άθληση παραμένουν εκατομμύρια πολίτες σε όλη την ΕΕ, αφού ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους παραδέχεται πως δεν γυμνάζεται ούτε μία φορά την εβδομάδα, ενώ εξίσου απογοητευτική είναι η «γλώσσα των αριθμών» και σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα είδη φυσικής δραστηριότητας, όπως είναι τα σπορ. 

Τα στοιχεία που έφερε στο φως το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο προκαλούν προβληματισμό. Κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας της απροθυμίας μεγάλης μερίδας των πολιτών να αθληθούν, αλλά επίσης γιατί από την νέα έκθεση προκύπτουν και τεράστιες ανισότητες σχετικά με τις ευκαιρίες που αυτοί έχουν για να το κάνουν…
Ειδικότερα, όπως καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, το 14% των ευρωπαίων πολιτών αναφέρει ότι δεν ασκεί «ποτέ» καμία φυσική δραστηριότητα, ενώ ένα άλλο 20% αθλείται «μόνο σπάνια».

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το εύρημα ότι στην ΕΕ οι άνδρες επιδίδονται στον αθλητισμό και ασκούνται περισσότερο απ’ ό,τι οι γυναίκες. Η διαφορά, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα εμφανής στην ηλικιακή ομάδα των 15-24 ετών, ενώ από την έρευνα διαπιστώνεται και συσχετισμός μεταξύ κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και φυσικής δραστηριότητας.

Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, μπορεί μην γυμνάζονται όσο θα έπρεπε, αλλά παρ’ όλ’ αυτά παραδέχονται ότι θεωρούν «πολύ σοβαρό θέμα» τον αθλητισμό.

«Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν σοβαρό θέμα τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα, πρέπει όμως να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες οι οποίοι δεν ασχολούνται με καμία αθλητική ή φυσική δραστηριότητα» υπογράμμισε η αρμόδια για θέματα αθλητισμού ευρωπαία Επίτροπος, κα Ανδρούλλα Βασιλείου, σχολιάζοντας τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου.

Στην Ιρλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες οι πολίτες θεωρούν πολύ σοβαρό θέμα τον αθλητισμό: το 23% των ιρλανδών πολιτών ασχολούνται με ένα άθλημα 5 φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ενώ οι Σουηδοί, οι Φινλανδοί και οι Δανοί παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην «τακτική» ή «αρκετά τακτική» άσκηση (μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα).

Αντιθέτως, μόνο το 3% των πολιτών στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία αναφέρουν ότι αθλούνται τακτικά.

Ποιοι είναι οι πιο…sportive Ευρωπαίοι; Πάντως σίγουρα όχι οι Έλληνες, αφού μαζί με τους Βούλγαρους, τους Πορτογάλους και τους Ιταλούς κατέχουν την τελευταία θέση στη λίστα, με μόλις το 3% του πληθυσμού να δηλώνει ότι ασκείται τακτικά.
Τουλάχιστον το 67% των Ελλήνων, εξάλλου, βάσει της δημοσκόπησης δηλώνει ότι απέχει παντελώς από την άσκηση, με το 51% να επικαλείται επικαλείται ως βασικότερη αιτία την έλλειψη χρόνου…

Share
http://www.mednutrition.gr/content/view/4062/329/
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution