- medReha - http://www.medreha.com -

Τα τελευταία δεδομένα στην πρόληψη του διαβήτη

Στις 8 Απριλίου 2010, το συνεδριακό κέντρο της Δρέσδης φιλοξένησε για 4 ημέρες το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την πρόληψη του διαβήτη και των συνοδών επιπλοκών. Η κλινικός διαιτολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του  MedReha, Δέσποινα Μαρσέλου, παρακολούθησε το συνέδριο, με την ευγενική χορηγία της Boehringer Ιngelheim, και παρουσιάζει τα επιστημονικά νέα.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής και των επιστημών. Οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στην υιοθέτηση μιας συγκροτημένης στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, δεδομένου ότι η αυξητική τάση του προβλήματος της παχυσαρκίας ξεπερνάει τα λοιμώδη νοσήματα και τον υποσιτισμό ως ο κυριότερος παράγοντας νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ας αναφερθούμε όμως, περιληπτικά, σε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα του συνεδρίου:

Bιοδείκτες στην πρόληψη του διαβήτη
Στην παρουσίασή του, ο ομιλητής Dr Piα Pajunen, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα του τεστ ταξινόμησης μεταβολισμού γλυκόζης (OGTT), συνδυαστικά με το τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (ΗΒΑ1c), για την διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 αφού μόνο ποσοστό της τάξεως του 40% διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, αποκλειστικά και μόνο βασισμένο στο τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ενώ το υπόλοιπο 60% των ασθενών, αν δεν γινόταν το τεστ ταξινόμησης μεταβολισμού γλυκόζης, θα παρέμενε αδιάγνωστο.

[Hemoglobin A1c in diagnosing and predicting type 2 diabetes in impaired glucose tolerance: the Finnish Diabetes Prevention Study DPS Dr. Pia Pajunen et al]

Διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα: Κοινό έδαφος για το μεταβολικό σύνδρομο;
Η έρευνα του Dr Michael Kruse διαπίστωσε αρνητικές αλλαγές στον καρδιακό μεταβολισμό σε έμβρυα ποντικιών, όταν τους χορηγήθηκε υψηλή σε λίπος διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με ποντίκια που ακολουθούσαν χαμηλή σε λίπος διατροφή. Η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να θεωρηθεί σημαντική, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στη διατύπωση διατροφικών συστάσεων για τις εγκύους.

[A High Fat Diet during Pregnancy causes Alterations in Cardiac Metabolism in Male Offspring Dr. Michael Kruse et al]

Πρόληψη διαβήτη τύπου 2
Η ομιλία του Prof. Dr. Norbert Hermanns απέδειξε ότι η προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2, αλλά και η προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορούν κάλλιστα να προληφθούν με απώλεια βάρους της τάξεως του 5% του αρχικού βάρους του ασθενούς, αφού μια τέτοια απώλεια, αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης και βελτίωση στο λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό προφίλ.

[Metabolic Effects of Successful Weight Loss in People with High Risk of Type 2 Diabetes Norbert Hermanns et al]

Ομιλίες βασισμένες σε έρευνες με σκοπό την πρόσληψη για τον διαβήτη τύπου 2 έδειξαν την σημαντικότητα της τροποποίησης συμπεριφοράς και όχι απλά την απλή θερμιδομετρία, με άξονα 4 στάδια, όπως εκπαίδευση, εμψύχωση, εργαλεία (διατροφή, φυσική δραστηριότητα), εβδομαδιαία παρακολούθηση και feedback για να αποφευχθούν τα πολλά drop outs και να υπάρξει επιτυχής απώλεια βάρους.

[Primary prevention of type 2 diabetes in primary care: The Dutch APHRODITE study-Frits Wielaard , Paulien Vermun
Psycho-social and Behavioural Predictors of Successful Weight Loss in Prevention of Type 2 Diabetes-Daniela Gorges et al]

Επίσης η παχυσαρκία, η υπερενσουλιναιμία με αντίσταση ινσουλίνης, ο δείκτης SGOT και η κακή χοληστερόλη είναι προάγγελοι μεταβολικού συνδρόμου για μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος και –μακροπρόθεσμα- σημάδια για μεταβολικό σύνδρομο σε ενήλικες αλλά και εφήβους σύμφωνα με ομιλία βασισμένη σε έρευνα από τον Prof. Dr. Vesna Dimitrijevic-Sreckovic.

[NON-ALCOHOLIC FAT LIVER DISEASE MAY BE A SIGN OF PRE–METABOLIC AND METABOLIC SYNDROMES IN CHILDREN, ADOLESCENTS AND YOUTH Vesna Dimitrijevic-Sreckovic]

Αίσθηση προκάλεσε η μετα-ανάλυση 13 ερευνών σε χρονική περίοδο 4 ετών, όπου 140 ασθενείς από  τους 2226 που ακολουθούσαν θεραπεία με στατίνες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 χωρίς τα στατιστικά στοιχεία να επηρεαστούν από τον δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Αν και το ποσοστό που επηρεάστηκε είναι αρκετά μικρό (9%) και οι στατίνες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη μείωση καρδιαγγειακών κινδύνων, το επιστημονικό κοινό κινητοποιείται για περεταίρω έρευνες.

[Statins and risk of incident diabetes: a collaborative meta-analysis of randomised statin trials Naveed Sattar et al]

Τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι χορηγοί, οι οποίοι κατάφεραν να ενημερώσουν πλήρως αλλά και να ενεργοποιήσουν ομιλητές και συμμετέχοντες, αφού καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου υπήρχε η δυνατότητα να μετρήσεις τα επίπεδα γλυκόζης και την αρτηριακή πίεση, να κάνεις διατροφικά τεστ αλλά και ειδικές ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση, ενώ το άτομο που έφτασε τα 10.000 βήματα στο βηματομετρητή που παραχωρήθηκε δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες, στην αρχή του συνεδρίου, κέρδισε πλούσια δώρα!


Το άρθρο εκτυπώθηκε από medReha: http://www.medreha.com

Copyright © 2009 medReha. All rights reserved.