Στο έλεος του Θεού (;) περίπου 1.000.000 συμπολίτες μας, που είναι άτομα με Αναπηρία.

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Στο …έλεος του Θεού, με σοβαρά χρόνια προβλήματα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ζουν περίπου 1.000.000 συμπολίτες μας, που είναι Άτομα με Αναπηρία.

Απ αυτούς τουλαχιστον το 50%,  με φροντιδα από Φυσιατρο και σε καταλληλες δομες, θα μπορουσαν να ζησουν μια φυσιολογικη λειτουργικη ζωη, χωρις να επιβαρυνουν οικονομικα (με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρω λογω αναπηρικών συντάξεων το κράτος) και ψυχολογικα τις οικογενειες τους.

Αυτό τονίστηκε σε Ημερίδα που πραγματοποίησε το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στο Ανατολικό Αμφιθέατρο  του Γεν. Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Image«Οι συνάνθρωποι μας αυτοί ζουν κυριολεκτικά στο… έλεος του Θεού, αφού η πλειοψηφία τους στερείται της επιστημονικής φροντίδας των Ελλήνων Φυσιάτρων, η οποία μπορεί να τους μετριάσει τον πόνο και να δώσει λύση στα  καθημερινά τους προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά η Δρ. Ξανθή Μιχαήλ, Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

«Το οξύμωρο της υπόθεσης αυτής, είναι το γεγονός ότι η πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής  βοηθά τα άτομα με αναπηρία να ζουν πολλά χρόνια. Δυστυχώς όμως  η αυξημένη διάρκεια ζωής επιβαρύνεται με  σοβαρά προβλήματα που φέρνει η πρόωρη γήρανση.

Δηλαδή άτομα με αναπηρίες, χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, καλούνται να αντιμετωπίσουν σε  νεότερη ηλικία  προβλήματα που θα συναντούσαν στα γηρατειά τους».

Όπως τονίστηκε στην Ημερίδα, που είχε ως βασικό θέμα «Γηράσκοντας με αναπηρία» ή καλύτερα, «Μεγαλώνοντας με Αναπηρία», παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλών μορφών αναπηρίες – που προήλθαν από διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις – τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας αυτοί είναι πολλά και κοινά.

Ο πόνος είναι πολύ μεγάλος παράγοντας της καθημερινής ζωής ανθρώπων που ζουν με ακρωτηριασμό κάτω άκρων, κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση και μετα-πολιομυελιτιδικό σύνδρομο.

Ακόμη οι τραυματισμοί από υπέρχρηση (overuse injuries) διαφόρων μυοσκελετικών δομών είναι επίσης συνήθεις.

Η περιορισμένη ικανότητα βάδισης και η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου σχετίζονται με καθιστικό στυλ ζωής.

Το γεγονός αυτό προδιαθέτει σε παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολή του λιπιδαιμικού προφίλ και καρδιαγγειακή νόσο, συχνά σε σχετικά νεαρή ηλικία. Τα πιο συχνά παράπονα που εκφράζουν με την πρόοδο της ηλικίας τα άτομα με κινητικές αναπηρίες περιλαμβάνουν πόνο, κόπωση και αίσθημα αδυναμίας.

Ειδικότερα, στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν διάφορα προβλήματα όπως οι αλλαγές στους μύες και τις αρθρώσεις λόγω γήρατος, η άσκηση, η φυσική δραστηριότητα, η κόπωση στους ηλικιωμένους, το φαινόμενο των συχνών πτώσεων των ηλικιωμένων και τέλος η εκτίμηση και αντιμετώπιση του πόνου ανθρώπων που μεγαλώνουν με αναπηρία.

Image«Αυτά τα προβλήματα και τα συμπτώματα, τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της  Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης κ Αλέξανδρος Παπαδέας, έχουν πολύ σοβαρή επίπτωση στην λειτουργικότητα των ατόμων που ζουν μ’ αυτές τις ασθένειες. Επιπλέον, οι περιορισμένες οικονομικές πηγές, η αδυναμία πρόσβασης σε μεταφορικά μέσα, η αδυναμία πρόσβασης  σε ειδικούς ιατρούς και σε ανθρώπους που ξέρουν να τους φροντίζουν δημιουργούν επιπλέον φραγμούς που πρέπει να ξεπεράσει αυτός ο εύθραυστος πληθυσμός. Προς το τέλος της ζωής, προκύπτουν ηθικές και νομικές προκλήσεις που επηρεάζουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους γιατρούς τους».

Η εκτίμηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων και των συμπτωμάτων των ατόμων που μεγαλώνουν με συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, από τις πιο συχνές που προκαλούν αναπηρία, όπως η κάκωση νωτιαίου μυελού, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η πολλαπλή σκλήρυνση και η κάρδιο-αναπνευστική νόσος, αποτελούν αντικείμενο εξειδίκευσης και ιδιαίτερης γνώσης.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΣΙΑΤΡΟΙ
Οι μόνοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να  βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής  των ατόμων με αναπηρία είναι οι Έλληνες Φυσίατροι, καθώς αυτό είναι το αντικείμενο της επιστημονικής τους ειδίκευσης. Συγκεκριμένα το αντικείμενο της ειδίκευσης των Ελλήνων Φυσιάτρων είναι η θεραπεία, η ιατρική αποκατάσταση, και η φροντίδα (πρώιμη και όψιμη) ατόμων με αναπηρία.

Εν τούτοις, η Ελληνική Πολιτεία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την παροχή ίσων ευκαιριών φροντίδας και νοσηλείας για  τα άτομα  με αναπηρία στην πορεία της ζωής τους.

Κι αυτό γιατί δεν έχει ενδιαφερθεί να δημιουργήσει νέες Κλινικές Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, (που τα τελευταία 20 χρόνια περιορίζονται μόνο σε περίπου 180 κλίνες και πάντα μόνο στην Αθήνα), γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία ανάπτυξης θέσεων εκπαίδευσης για νέους γιατρούς  στην ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ( μόνο 6 νέοι γιατροί κάθε χρόνο μπορούν να ξεκινήσουν εκπαίδευση στην ειδικότητα),με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ειδικευμένων να μην ξεπερνάει τους 200 Φυσιάτρους ενώ η ειδικότητα υπάρχει από 33 χρόνια.!!!!

Αντίθετα, επιχορηγείται η ίδρυση ιδιωτικών κέντρων Αποκατάστασης, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα, χωρίς κανένα έλεγχο από την Πολιτεία για  την ποιότητα παρεχόμενων Υπηρεσιών,και με κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία κλειστού νοσηλείου που είναι το χαμηλότερο  σε όλη την Ευρώπη.

Share
πηγή:www.mednutrition.gr
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution