Ο διαβήτης «παγώνει» τον ώμο

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Διαταραχή στην άρθρωση για 2 στους 10 διαβητικούς

Όταν ένας άνθρωπος μαθαίνει ότι έχει σακχαρώδη διαβήτη, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί είναι ότι μπορεί να έχει συνέπειες στον ώμο του. Και όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι και οι δύο μορφές σακχαρώδους διαβήτη (τύπου 1 και 2) σχετίζονται με τη μυστηριώδη διαταραχή της άρθρωσης του ώμου που αποκαλείται «παγωμένος ώμος» ή πιο επιστημονικά, συμφυτική θυλακίτιδα. Η πάθηση εκδηλώνεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο, ο πάσχων ταλαιπωρείται επί εβδομάδες από ανεξήγητο πόνο, στο δεύτερο βασανίζεται επί μήνες από ακραία δυσκαμψία ( ο ώμος του είναι σαν να έχει κοκαλώσει) και στο τρίτο ή κινητικότητα του ώμου ανακτάται σταδιακά, με αργό ρυθμό. Υπολογίζεται πως η διαταραχή αυτή προσβάλλει το 2% έως 5% του γενικού πληθυσμού, αλλά μεταξύ των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη το ποσοστό υπερβαίνει το 20%.

Επιπλέον, οι διαβητικοί φαίνεται να εκδηλώνουν πιο σοβαρές μορφές «παγωμένου ώμου», ενώ ο κίνδυνος που διατρέχουν αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί τη διαταραχή στους διαβητικούς, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πως με κάποιον τρόπο το περιττό σάκχαρο (γλυκόζη) συσσωρεύεται στον ώμο, συγκολλώντας ίνες κολλαγόνου που έχει η άρθρωση. Ως επακόλουθο της συγκόλλησης είναι ο περιορισμός της κινητικότητας της άρθρωσης. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μέτρα για να προστατευθεί κανείς. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου προφανώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες (και όχι μόνο για να προστατεύσουν τους ώμους τους). Εάν αρχίζουν να πονάνε, η χρήση θερμών επιθεμάτων και η λήψη αντιφλεγμονωδών με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μπορεί να ανακουφίσουν.

Επιπλέον, οι διατάσεις των μυών (στρέτσινγκ) και η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκαμψίας, ενώ μερικές φορές προλαμβάνουν και υποτροπή συμπτωμάτων. Μια άλλη λύση είναι οι εγχύσεις κορτιζόνης, αν και μερικοί ειδικοί υποπτεύονται ότι η κορτιζόνη ενδέχεται να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν τίποτε άλλο δεν αποδίδει, οι γιατροί συνιστούν αρθροσκόπηση –μια επέμβαση που γίνεται συνήθως χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς και βασίζεται στην απομάκρυνση του ουλώδους ιστού που σχηματίζεται και στην απελευθέρωση των συνδέσμων της άρθρωσης. Μελέτες έχουν δείξει πως η αρθροσκόπηση ώμου έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Έγχρωμα λέιζερ εναντίον επιληψίας
Τα έγχρωμα λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ασθενειών του εγκεφάλου όπως η επιληψία, αναφέρει η επιθεώρηση «Νature». Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανακάλυψαν τρόπο για να ανακόπτουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας δέσμες κίτρινου και μπλε λέιζερ και ελπίζουν ότι με τις κατάλληλες προσαρμογές θα μπορέσουν να απενεργοποιήσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν μη φυσιολογικά ηλεκτρικά κύτταρα που παράγουν μη φυσιολογικά ηλεκτρικά κύματα προκαλώντας επιλεκτικές κρίσεις. Εκτιμούν επίσης ότι με τη βοήθεια των λέιζερ θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα πως λειτουργεί ο εγκέφαλος, επινοώντας θεραπείες και για άλλες ασθένειες.

Πηγή: Τα Νέα

Share
Γράφει η Σταυρούλα Τσουλέα, Δημοσιογράφος
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution