Διασείσεις για…κόκκινη κάρτα

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

SOS ειδικών : «Εγκαταλείψτε τον αγώνα ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι».

Παίκτες, προπονητές, γονείς και γιατροί, προσέξτε. Οι ειδικοί σε θέματα αθλητικών κακώσεων έχουν ένα σοβαρό μήνυμα για εσάς. Πιθανώς το έχετε ξανακούσει, αλλά είναι απαραίτητο να το βάλετε καλά στο κεφάλι σας: εάν θέλετε οι νεαροί αθλητές να διατηρήσουν αλώβητο τον εγκέφαλό τους έπειτα από ένα χτύπημα στο κεφάλι, όσο μικρό κι αν είναι, ξεχάστε το «καλά είσαι, δεν έχεις τίποτα, μπες πίσω στον αγώνα». Όχι μόνο δεν είναι καλά, αλλά μπορεί να απειληθεί και η ζωή τους. Με το αθλητικό «θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς η αθλητική σεζόν βρίσκεται ήδη στα μισά της, είναι καιρός να εγκαταλειφθεί η πεποίθηση πως «δεν είναι τίποτα» ένα κτύπημα στο κεφάλι το οποίο κάνει τον οποιοδήποτε παίκτη –ανήλικο ή ενήλικο- να βλέπει…αστεράκια ή να χάνει έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα τον προσανατολισμό του. Τέτοιου είδους συμπτώματα σημαίνουν ήπια εγκεφαλική διάσειση του εγκεφάλου, όσο ήπια και αν είναι, πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπ’όψιν.

Μόνιμες βλάβες
«Αν υπάρξει οποιαδήποτε αμφιβολία, όσο απίθανη κι αν μοιάζει, ο παίκτης πρέπει να καθίσει στον πάγκο» είναι η ξεκάθαρη σύσταση του δρος Ρόμπερτ Καντού, ενός από τους κορυφαίους ειδικούς στις ΗΠΑ στις σχετιζόμενες με τα σπορ εγκεφαλικές διασείσεις και τις συνέπειές τους. Ο δρ Καντού, ο οποίος συνυπογράφει τις οδηγίες της Εθνικής Εταιρείας Προπονητών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών κακώσεων, υπογραμμίζει ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να πιεστεί να αθληθεί, εάν έχει παρουσιάσει έστω και ένα σύμπτωμα που να υποδηλώνει εγκεφαλική διάσειση». Οι δραματικές συνέπειες των επαναλαμβανόμενων διασείσεων αναφέρονται συχνά-πυκνά από τους ειδικούς. Πέρυσι, αναφέρθηκαν εκατοντάδες περιστατικά μαθητών, φοιτητών και επαγγελματιών αθλητών οι οποίοι είχαν πάθει επαναλαμβανόμενες διασείσεις. Σχεδόν όλοι είχαν επιστρέψει στον αγώνα έπειτα από το πρώτο χτύπημα στο κεφάλι και χρειάστηκε ένα δεύτερο ή ακόμα και τρίτο χτύπημα για να καθίσουν επιτέλους στον πάγκο.

Αυτού του είδους οι τραυματισμοί, όμως, έχουν συνέπειες. Ο δρ Καντού προειδοποιεί ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στον τραυματισμένο εγκέφαλο να αναρρώσει, τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν, η ανάρρωση θα καθυστερήσει και, εάν αρχίσουν να πεθαίνουν εγκεφαλικά κύτταρα, θα αναπτυχθούν βλάβες που μερικές φορές έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες. Τέτοιες συνέπειες είναι επίπονος πονοκέφαλος, κόπωση, δυσκολίες στη συγκέντρωση, προβλήματα μνήμης, διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης και αλλαγές της προσωπικότητας –ενώ στις ακραίες περιπτώσεις το επακόλουθο μπορεί να είναι ο θάνατος του αθλητή.

Τουλάχιστον τέσσερις μαθητές πέθαναν το 2008 στις ΗΠΑ εξαιτίας τραυματισμού στο κεφάλι που συνέβη που συνέβη στη διάρκεια ενός αγώνα αμερικανικού φουτμπόλ. Ο θάνατός τους δεν προήλθε λόγω βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, όπως θα πίστευε κανείς, αλλά από μία σπάνια αλλά καταστροφική αποδιοργάνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία αποκαλείται «σύνδρομο δεύτερης πρόσκρουσης» και μπορεί να εκδηλωθεί όταν ένας νεαρός παίκτης υφίσταται νέο χτύπημα στο κεφάλι πριν αναρρώσει ο εγκέφαλός του από ένα προγενέστερο χτύπημα.

Αυτού του είδους οι τραγωδίες μπορούν σχεδόν πάντοτε να αποφευχθούν εάν οι παίκτες, οι προπονητές και οι γιατροί –και στην περίπτωση των ανηλίκων αθλητών οι γονείς –συνειδητοποιήσουν ότι έχει ζωτική σημασία να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται ακαριαία τα συμπτώματα της εγκεφαλικής διάσεισης.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους νέους
Η διάσειση του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, κατά τον δρα Καντού, ο οποίος είναι κλινικός καθηγητής Νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Εκτός από την παροδική ζαλάδα και την απώλεια της συνειδήσεως, που πολλοί θεωρούν σήμα κατατεθέν της εγκεφαλικής διάσεισης, μπορεί να προκληθούν και πολλά άλλα, όπως πονοκέφαλος, θολωμένη όραση, κόπωση, αίσθημα «θολότητας», κακή ισορροπία, διαταραχή του ύπνου, ναυτία, έμετος, οξυθυμία, ευαισθησία στον θόρυβο ή στο φως, προβλήματα μνήμης ή ακατάλληλα συναισθήματα.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην επιτρέπεται η επιστροφή στον αγώνα ενός παίκτη ο οποίος δεν έχει συνέλθει πλήρως από ένα κτύπημα στο κεφάλι, ιδίως όταν ο αγώνας του απαιτεί επαφή σώμα με σώμα ή υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης», έγραψε ο δρ Καντού στην επιθεώρηση «Current Sports Medicine Reports» την οποία εκδίδει το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητριατικής.

Εάν ο παίκτης είναι μαθητής ή νεαρός ενήλικας, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ακόμα πιο αυστηρή, διότι οι νεαροί εγκέφαλοι είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρής βλάβης. «Δεν πρέπει να επιστρέφουν καθόλου στον αγώνα την ημέρα του κτυπήματος, ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα σύμπτωμα 20 λεπτά μετά το κτύπημα», λέει. «Και αν υποστούν ένα δεύτερο κτύπημα, πρέπει να μείνουν εκτός αγωνιστικών χώρων για τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά την πλήρη υποχώρηση όλων των συμπτωμάτων τους».

Οι τραυματισμοί Κίβου και Ελευθερόπουλου
Ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ Γιάννινα Δημήτρης Ελευθερόπουλος «συγκρούσθηκε» στην τελευταία αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα με τον Μοκτάρ Ντιαλό του Πανθρακικού, με αποτέλεσμα να μείνει για αρκετά λεπτά στο έδαφος. Όταν σηκώθηκε, αισθάνθηκε ζαλάδα και ξάπλωσε ξανά στο έδαφος. Ο «Ελέ» μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου υποβασταζόμενος και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ελαφρά διάσειση του εγκεφάλου.

Λιγότερο τυχερός ο Κριστιάν Κίβου υπέστη την περασμένη εβδομάδα κάταγμα κρανίου στη διάρκεια αναμέτρησης της Ίντερ με την Κιέβο. Ο Ρουμανός αμυντικός της Ίντερ συγκρούσθηκε στον αέρα με τον παίκτη των γηπεδούχων Σέρτζιο Πελισιέρ, βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Βερόνας, όπου υποβλήθηκε σε δίωρη επέμβαση στο κεφάλι –και βεβαίως θα απουσιάσει για καιρό από τα γήπεδα.

Πηγή : Tα Νέα

Share
Γράφει ο Janes E. Brody, The New York Times, Δημοσιογράφος
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution