Το 25% των Ελλήνων πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Καιρός να συστηθούμε με τις δύο «κυρίες» του Μάρτη, μέσα από όσα αρνητικά και θετικά μας προκαλούν. Θέμα πρώτον λοιπόν, οι αλλεργίες. Και ο παθολόγος Σταμάτης Ρουμελιώτης, εξηγεί:

«Αποτελούν βασικό σύμπτωμα της εποχής αυτής. Και τούτο διότι η βελτίωση του καιρού από τη μία και η ανθοφορία από την άλλη αυξάνουν τα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να οξύνονται και τα προβλήματα των αλλεργικών ατόμων. Ένα από τα πλέον συνήθη ανάμεσά τους, είναι η γνωστή αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής την αντιλαμβάνεται από το επίμονο κοκκίνισμα και το τσούξιμο στα μάτια, που του προκαλεί δάκρυα. Για την εκδήλωσή της ενοχοποιούνται κυρίως η γύρη από τα φυτά, αλλά και οι διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως τρίχες, χνούδι και φτερά από τα ζώα, σκόνη, βακτήρια και μύκητες. Στα συμπτώματα αυτά, βοηθούν τα ειδικά κολλύρια και ό,τι άλλο συμβουλεύσει ο γιατρός, διαφορετικά, ενδέχεται η περιοχή να επιμολυνθεί. Εξαιρετικά συχνή είναι και η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 25% του πληθυσμού μας. Εμφανίζεται με συνάχι ή »βουλωμένη» μύτη, φτερνίσματα, ξερόβηχα, βαρύ κεφάλι κ.λπ. Και γι’ αυτήν, θεωρείται ότι ευθύνεται η γύρη των φυτών. Συνιστώνται τα αντιαλλεργικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά της μύτης.

Την άνοιξη, επίσης, πολλοί άνθρωποι παραπονούνται πως πήγαν μία βόλτα στην ύπαιθρο και όταν γύρισαν ένιωσαν να υποφέρουν από έντονη φαγούρα στο δέρμα τους και κοκκινίλα. Πρόκειται για τη δερματική αλλεργία που προκαλείται από τις βελόνες των πεύκων και την επαφή του σώματος μας με διάφορα φυτά. Άλλοι άνθρωποι πάλι, εκδηλώνουν σοβαρή ευαισθησία στο τσίμπημα των εντόμων. Και στις δύο περιπτώσεις, διατίθενται στα φαρμακεία ειδικές αντιισταμινικές αλοιφές που ανακουφίζουν. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, χρειάζεται προσοχή και ιατρική βοήθεια, αν εκδηλωθεί γενικευμένη αλλεργική αντίδραση. Δηλαδή, πρήξιμο, κοκκινίλες και φαγούρα σε όλο το σώμα και δυσκολία στην αναπνοή. Η αντίδραση του ασθενούς πρέπει να είναι άμεση, διότι ενδέχεται να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, κατάσταση πολύ επικίνδυνη. Τέλος, έχουμε και το γνωστό χρόνιο βρογχικό άσθμα, που σε πολλούς επιδεινώνεται αυτή την εποχή, με αποτέλεσμα να ακολουθούν οι γνωστές ασθματικές κρίσεις. Οι πάσχοντες από παλιά γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, όσοι όμως το υφίστανται για πρώτη φορά, χρειάζεται να καταφύγουν αμέσως στον ειδικό».

Επειδή ωστόσο, «όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά» κι όποιος φυλάγεται από την «άσχημη κυρία» της άνοιξης απολαμβάνει την «όμορφη», να μερικές χρήσιμες προληπτικές συμβουλές για όλους μας:

  • Όταν βγαίνουμε να χαρούμε την ανοιξιάτικη φύση, καλό είναι να φοράμε ρούχα με μανίκια και μεγάλα γυαλιά ηλίου, ώστε να προφυλάξουμε δέρμα και μάτια.
  • Να αποφεύγουμε τις βόλτες κοντά στο πράσινο όταν έχει αέρα και τις ώρες 7 με 10 το πρωί και 3 με 5 το μεσημέρι, που υπάρχει η μεγαλύτερη ποσότητα γύρης στην ατμόσφαιρα.
  • Ιδιαίτερα αν ξέρουμε ότι είμαστε αλλεργικοί, να μην καταπιαστούμε με δουλειές της υπαίθρου, όπως κλάδεμα, περιποίηση φυτών, δέντρων, κήπου.
  • Στην εκδρομή μας με το αυτοκίνητο σε περιοχές με πράσινο, καλύτερα να έχουμε το παράθυρο κλειστό.
  • Προσοχή στην επαφή μας με τα ζωάκια και φυσικά με τα έντομα.
  • Να έχουμε πάντα μαζί μας, στο πρόχειρο φαρμακείο μας, αντιαλλεργικά βοηθήματα και φάρμακα για άμεση χρήση αν συμβεί κάτι.

Οι ιώσεις

Θέμα δεύτερο, τα κρυολογήματα, οι ιώσεις και οι γαστρεντερίτιδες, κυρίως στα παιδιά. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, αιτίες γι’ αυτά είναι αφενός το γεγονός ότι ο κόσμος ξεγελιέται από τον ήλιο και ντύνεται ελαφρά. Όμως, η προσαρμογή της θερμοκρασίας του σώματος με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, δεν πρέπει να γίνεται απότομα αλλά σταδιακά. Ως προς τις ιώσεις -ασθένειες του χειμώνα- και τις γαστρεντερίτιδες -πάθηση του καλοκαιριού- στα παιδιά, που τώρα πια εκδηλώνονται και την άνοιξη, ευθύνονται οι κλιματολογικές αλλαγές, η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με αυτή της υγρασίας και η μολυσμένη ατμόσφαιρα ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις. Τα συμπτώματα, ένα-ένα ή όλα μαζί, είναι εμετοί, διάρροιες, πόνος στην κοιλιά, πυρετός κ.λπ. και η διάρκειά τους περίπου τέσσερις με πέντε μέρες. Ως πρόληψη, καλό είναι, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, να μην συχνάζουν σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Και τούτο διότι ο ιός μεταφέρεται και μεταδίδεται από τον αέρα, διά μέσου των αόρατων σταγονιδίων που βρίσκονται στην αναπνοή μας. Έτσι, μπορεί ο διπλανός μας να μην φαίνεται άρρωστος, αλλά να είναι φορέας του ιού. Όσοι έχουν ευαισθησία, ας ξεκινήσουν και μία προληπτική φαρμακευτική αγωγή, πριν από την έναρξη των αναπνευστικών και άλλων λοιμώξεων, που εμφανίζονται το φθινόπωρο και την άνοιξη».

Κι ο κ. Ρουμελιώτης, καταλήγει:

«Τέλος, αυτή την εποχή έρχονται στην επιφάνεια και παλαιότερες ενοχλήσεις, όπως τριχόπτωση, κύστη κόκκυγος κ.ά. Και σε αυτά, βοηθάει επίσης η προληπτική θεραπεία».

Πηγή : ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Share
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution