Συμπτώματα παθητικού καπνίσματος από την παιδική ηλικία

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Τα παιδιά 8-13 ετών που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, εμφανίζουν ορατούς κινδύνους στις αρτηρίες τους από την παιδική τους κιόλας ηλικία, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει στις αρτηρίες, από την παιδική ηλικία και προκαλεί ζημιές όταν πια το παιδί φτάσει στην εφηβεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιαγγειακής πάθησης, όταν θα ενηλικιωθεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τουρκού, υπό την δρ. Καταρίνα Κάλιο, και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, “Circulation”.

Οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος των αρτηριών του αίματος και της καρωτίδας, τα επίπεδα της κοτινίνης, (υποπροϊόν της νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα) και τη ροή του αίματος στη βραχιόνιο αρτηρία σε 494 παιδιά ηλικίας 8-13 ετών, κυρίως με τη χρήση υπερήχων υψηλής ανάλυσης.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη, τα τοιχώματα των αρτηριών των παιδιών εμφανίζονται πιο παχιά και σκληρά, αν έχουν υποστεί ζημιά από την αθηρωμάτωση λόγω του παθητικού καπνίσματος.

Επίσης, τα παιδιά με την περισσότερη κοτινίνη στο αίμα τους (τα οποία συνεπώς είχαν υποστεί το μεγαλύτερο παθητικό κάπνισμα), είχαν, κατά μέσο όρο, αρτηρίες κατά 7 έως 8% παχύτερες από τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα κοτινίνης.

Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν την ευκαμψία των αρτηριών και βρήκαν ότι ήταν 15% χαμηλότερη στους εφήβους με τα μεγαλύτερα επίπεδα κοτινίνης.

Ακόμη, τα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης (LDL) ήταν υψηλότερα στα παιδιά που είχαν εισπνεύσει τον περισσότερο καπνό.

Σύμφωνα με την Κάλιο, “η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον καπνό του τσιγάρου. Ακόμα και η παραμικρή έκθεσή τους στο τσιγάρο μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία τους”.

Διεθνείς φορείς (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πνεύμονος, Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου) εκτιμούν ότι ο καπνός του τσιγάρου θα σκοτώσει έξι εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς μέσα στον χρόνο, προκαλώντας διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, εμφύσημα κ.α., και παράλληλα επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία με 500 δισ. δολ. ετησίως. Σύμφωνα με το site των φορέων στη διεύθυνση www.tobaccoatlas.org, ένα δισεκατομμύριο άνδρες και 250 εκατ. γυναίκες καπνίζουν κάθε μέρα στον κόσμο.

Share
Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution