Αυχενικό και πονοκέφαλος

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Μία από τις αιτίες του πονοκεφάλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο, ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα. Μερικές από τις αιτίες αυτής της παθολογίας είναι ο «τραυματισμός μαστιγίου» (whiplash injury), που συμβαίνει έπειτα από τροχαία ατυχήματα (όχι απαραίτητα πολύ σοβαρά), το έντονο στρες και η κακή στάση, ειδικά σε επαγγέλματα γραφείου.

Οι αυχενικές νευρικές ρίζες είναι πολύ ευαίσθητες σε τραυματισμό και αντιδρούν με συμπτώματα ύστερα από αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης («αλλάζει ο καιρός»).

Ειδικά έπειτα από τραυματισμό μαστιγίου, οι σπονδυλικές αρθρώσεις δεν λειτουργούν σωστά και έχουμε ερεθισμό τόσο των μηχανοϋποδοχέων όσο και των αυχενικών ριζών. Αυτός ο αυχενικός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πολλά χρόνια μετά το ατύχημα, γι’ αυτό ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να παίρνει σωστό και λεπτομερές ιστορικό από τον ασθενή.

Η εμπλοκή των αυχενικών ριζών Α1-Α2-Α3 μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, διαταραχή στην όραση (στο 20% των ασθενών), τάση για εμετό, ίλιγγο κ.λπ. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα δημιουργούνται από την εμπλοκή της σπονδυλοβασικής αρτηρίας, που περνά μέσα από τους Α1, Α2 αυχενικούς σπονδύλους και αιματώνει τον εγκέφαλο μαζί με τις καρωτίδες.

Η εμπλοκή των κατώτερων αυχενικών ριζών Α5, Α6, Α7 δημιουργεί τα συμπτώματα στους ώμους και τα μουδιάσματα στα δάχτυλα. Η καλύτερη διάγνωση γίνεται με την κλασική ακτινογραφία, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα σε δίσκο και τότε συστήνεται μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις, όμως, δεν δείχνουν την εμπλοκή της σπονδυλικής αρτηρίας, που είναι το αίτιο του πονοκεφάλου και του ιλίγγου.

Η λύση έρχεται από την Αμερική, ονομάζεται θερμογραφία και εκτελείται από το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα Insight, που αποτελείται από μια ειδική θερμική κάμερα, που ανιχνεύει διαφορές θερμοκρασίας στη σπονδυλική στήλη και τις καταγράφει σε ειδικό λογισμικό.

Πρώτος ο Ιπποκράτης παρατήρησε αυτές τις αλλαγές στη θερμοκρασία στα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης και τοποθετώντας λάσπη πάνω στα σώματα των ασθενών, εντόπιζε τα προβληματικά σπονδυλικά επίπεδα, βλέποντας πού η λάσπη στεγνώνει πρώτα (αυξημένη σωματική θερμοκρασία δηλώνει ερεθισμό νεύρου και φλεγμονή).

Η επαναστατική αυτή μέθοδος γλιτώνει τον ασθενή από την πολυφαρμακία και τις λανθασμένες διαγνώσεις και του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Share
Γράφει ο Γιώργος Κακαβάς, Φυσικοθεραπευτής-Χειροθεραπευτής
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution