Ανθυγιεινό και επικίνδυνο το σολάριουμ

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του τεχνητού μαυρίσματος. Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μηχανήματα «solarium» από δέκα κράτη – μέλη τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Αναλυτικά,  τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγιναν σε Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία έδειξαν ότι:

  • Ένα στα εφτά σολάριουμ παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας.
  • Δεν ενημερώνονταν οι καταναλωτές, για τη σωστή χρήση του.
  • Δεν προειδοποιούνταν για τους κινδύνους.

Ο Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, Τζον Ντάλιi, δήλωσε: “Ανησυχώ, γιατί ένα υψηλό ποσοστό σολάριουμ και παρεχόμενων υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος δε σέβεται τους κανόνες ασφάλειας. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος διπλασιάζονται, κάθε 15-20 χρόνια”.

“Το ΚΕΠΚΑ”, αναφέρει ότι “δεν πιστεύει, σε κώδικες δεοντολογίας, ούτε, σε διετείς προθεσμίες, όταν κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών. Με βάση την Αρχή της Προφύλαξης, θα πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για νομοθεσία και μάλιστα άμεση. Μέχρι, όμως, να επιτύχουμε το στόχο μας, ενημερώνουμε τους καταναλωτές:

  • Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.
  • Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.
  • Επίσης, από ανθρώπους, με κρεατοελιές, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
  • Από ανθρώπους, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.
  • Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματός μας.
  • Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.

Η Επιστημονική Επιτροπή, για τα καταναλωτικά προϊόντα, της Ευρωπαικής Ένωσης επισημαίνει ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για τα πλήρη αποτελέσματά της, στην υγεία μας.

Θα χρειαστούν πολλά, ακόμη, χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Όμως, θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια.

Share
Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution