Άσκηση για υγεία

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Όλοι γνωρίζουμε πως η άσκηση αποτελεί βασικό συστατικό της υγιεινής ζωής. Παρά το γεγονός ότι κατανοούμε την αξία της, εντούτοις λίγοι από εμάς αθλούνται συστηματικά. Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά:
Η άσκηση δυναμώνει τα οστά, την καρδιά και τους πνεύμονες, τονώνει τους μυς και αυξάνει τη ζωτικότητα. Επιπλέον βοηθά στην αϋπνία, ανακουφίζει την κατάθλιψη και προφυλάσσει από τη δυσκοιλιότητα.

Tι είδος άσκησης είναι κατάλληλο για τον καθένα;
Ασκήσεις με βάρη δυναμώνουν τους μυς αλλά δεν προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην καρδιά. Οι αεροβικές ασκήσεις δυναμώνουν την καρδιά και τους πνεύμονες και πρέπει να αποτελούν καθημερινή ρουτίνα. Παραδείγματα καλών αεροβικών ασκήσεων αποτελούν το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, ο χορός και το ποδήλατο.

Η ένταση της άσκησης πρέπει να είναι ικανή να σας κάνει να ιδρώσετε αλλά και  συγχρόνως να μπορείτε να συνομιλήσετε με κάποιον. Η διάρκεια της άσκησης πρέπει να είναι 20-30 λεπτά.

το ζωηρό περπάτημα είναι καλή άσκηση για να είστε σε φόρμα

το ζωηρό περπάτημα είναι καλή άσκηση για να είστε σε φόρμα

Απλές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας, όταν δεν γίνεται να κάνουμε κάποια αθλητική δραστηριότητα:

  • Κάνετε μια βόλτα μετά το μεσημεριανό φαγητό
  • Χρησιμοποιείτε  τις σκάλες αντί το ασανσέρ
  • Περπατήστε στα μαγαζιά αντί να πάρετε το αυτοκίνητο
  • Αφήστε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ μακριά
  • Βγείτε για χορό με το σύντροφό σας

Ήπια έως μέτρια φυσική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος δρόμος για την υγεία και ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το σώμα  και το πνεύμα σας.

Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του σώματος και σας κάνει να φαίνεστε πιο όμορφοι, να αισθάνεστε καλύτερα και να ζήσετε περισσότερο.

Share
γράφει ο Δρ. Ι. Διονυσιώτης, Φυσίατρος - Ιατρός Αποκατάστασης
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution