Διατροφικά «ναι» και «όχι» για το διαβήτη

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Απασχολεί 246 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 53 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, η διατροφή κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο.

Γενικά ο διαβητικός ασθενής πρέπει να καταναλώνει 3 κύρια γεύματα την ημέρα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Τα γεύματα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Στη διατροφή του διαβητικού πρέπει απαραιτήτως να ενσωματωθούν λαχανικά και φρούτα που θα του προσφέρουν τις αναγκαίες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Οι υδατάνθρακες μπορούν να καλύπτουν το 45-60% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας από το διαβητικό ασθενή. Το είδος και η ποσότητά τους, μάλιστα, θα πρέπει να κατανέμεται με τέτοιο τρόπο στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να βοηθά στο φυσιολογικό γλυκαιμικό έλεγχο. Γενικά πρέπει να προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ανεπεξέργαστα δημητριακά, ενώ οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Σε ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα, ο χρόνος και η δόση των φαρμάκων πρέπει να συντονίζονται με την ποσότητα και τη φύση των υδατανθράκων.

Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ζωικό λίπος θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και να μην υπερβαίνουν το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει τέλος, να δίνουν οι διαβητικοί, στην κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.

Share
Γράφει η Ίσαρη Γεωργία, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution