Ποια η διαφορά ανάμεσα στην Αποκατάσταση (Φυσίατροι, Ιατροί Αποκατάστασης) και την Φυσιοθεραπεία

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Ο Φυσίατρος – Ιατρός Αποκατάστασης σπουδάζει περίπου 3πλάσιο χρόνο σε σχέση με ένα φυσιοθεραπευτή για να ολοκληρώσει την κατάρτισή του. Έχει την ικανότητα να κάνει διαγνώσεις παθήσεων μέσω κλινικών δεξιοτήτων που συνδυάζουν τη γνώση της νευρολογίας και της ορθοπαιδικής. Μπορούν να διαβάζει και να ερμηνεύει μαγνητικές τομογραφίες, να συνταγογραφεί φάρμακα και βοηθήματα, να πραγματοποιεί ηλεκτρομυογραφήματα (EMG) και πλήθος άλλων κλινικών πράξεων.

Ο φυσιοθεραπευτής δεν μπορεί να κάνει διαγνώσεις και δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα κτλ.
Ο Φυσίατρος προίσταται των ειδικών ομάδων Αποκατάστασης που συμπεριλαμβάνουν  φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, μηχανικό αποκατάστασης, νοσοκόμα αποκατάστασης, ψυχολογική σύμβουλος, και μερικές φορές λογοθεραπεύτρια.
Η Αποκατάσταση είναι διαδικασία Ιατρικής θεραπευτικής παρέμβασης, που ολοκληρώνεται μέσα από την ομάδα Αποκατάστασης. Η φυσιοθεραπεία έχει το ρόλο της. Επίσης παρόμοιο ρόλο κατέχουν η εργοθεραπεία, η λογοθεραπεία, η ψυχολογική παρέμβαση και η νοσηλευτική φροντίδα. Δεν μπορεί να υπάρχει σύγχυση και παρανόηση ανάμεσα στις δύο έννοιες της Αποκατάστασης και της φυσιοθεραπείας αφού η δεύτερη αποτελεί συστατικό του δυναμικού της πρώτης. Επίσης η  φυσιοθεραπεία ενισχύει τις κινητικές δυνατότητες του ασθενή ενώ η  εργοθεραπεία εκπαιδεύει τις κινητικές δυνατότητες σε λειτουργικό όφελος.

Share
www.medreha.com
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution