Πιο ευάλωτο στον χρόνο το γυναικείο δέρμα

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Oλλανδοί δερματολόγοι έδωσαν απάντηση σε ένα από τα μυστήρια της δερματολογίας: γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες και πιο βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα τους με το πέρασμα του χρόνου.

«Βλέπαμε ότι το δέρμα των ανδρών δεν γερνάει τόσο γρήγορα όσο αυτό των γυναικών, αλλά δεν ξέραμε πού οφείλεται η διαφορά», λέει ο δρ Φοάντ Ναχάι, πλαστικός χειρουργός στην Ατλάντα και εκδότης της «Επιθεώρησης Αισθητικής Χειρουργικής» (ΑSJ) όπου δημοσιεύεται η νέα μελέτη. «Τώρα, έχουμε στα χέρια μας τα πρώτα αδιάσειστα στοιχεία».

Σύμφωνα με αυτά, «η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στην ποσότητα των εξαρτημάτων του δέρματος (θυλάκων των τριχών, σμηγματογόνων αδένων) και των συνδέσεων μεταξύ του δέρματος και των μυών στα χείλη», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρ Μόους Κον, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία.

Πιο απλά, «το γυναικείο δέρμα γύρω από το στόμα διαθέτει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, η κύρια λειτουργία των οποίων είναι η παραγωγή λίπους που κρατάει το δέρμα απαλό», εξηγεί ο δρ Ναχάι. Επιπλέον, έχει και λιγότερα αιμοφόρα αγγεία, οπότε αιματώνεται λιγότερο, ενώ οι μύες γύρω από το στόμα βρίσκονται πιο κοντά στην επιδερμίδα απ΄ ό,τι των ανδρών με επακόλουθο να «τραβιέται» το δέρμα.

Τα οιστρογόνα φαίνεται ότι επίσης παίζουν ρόλο στη διαδικασία δερματολογικής γήρανσης των γυναικών, με τη διακοπή της παραγωγής τους μετά την εμμηνόπαυση να ευνοεί την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών, μειώνοντας ταυτοχρόνως την – ήδη ελαττωμένη – παραγωγή σμήγματος.

«Η μελέτη μάς δίνει πολλές απαντήσεις, αλλά ταυτοχρόνως υποδηλώνει πως οι γυναίκες δεν επιζητούν περισσότερο τις αντιρυτιδικές θεραπείες επειδή είναι ματαιόδοξες, αλλά επειδή στ΄ αλήθεια οι ρυτίδες τους είναι χειρότερες απ΄ ό,τι των ανδρών», λέει ο δρ Ναχάι. Και προσθέτει ότι για να καθυστερήσουν όσο μπορούν οι γυναίκες τις ρυτίδες, να ακολουθήσουν τους τρεις χρυσούς κανόνες της δερματολογίας: να μην καπνίζουν, να μην εκτίθενται πολύ στον ήλιο και να διατηρούν καλά ενυδατωμένο το δέρμα τους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010, 24

Share
Η επιμέλεια του άρθρου έγινε από την Σταυρούλα Γ. Τσουλέα
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution