Φυσική αγωγή και οστική μάζα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Μικρά οφέλη στην οστική μάζα στην νεαρή έως μέση ενήλικη ζωή μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα  σημαντική μείωση του κινδύνου οστεοπορωτικών καταγμάτων στα επόμενα χρόνια.

Μελέτες απέδειξαν ότι η προεμμηνοπαυσιακή οστική απώλεια εμφανίζεται στη σπονδυλική στήλη  και το αντιβράχιο. Η κερκιδική οστική πυκνότητα της κερκίδας (οστού του χεριού) μειώνεται  κατά  l%/ έτος. Σε  5ετή  προοπτική μελέτη 108 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών παρατηρήθηκε συνολική οστική απώλεια της τάξης 0.9%/ έτος. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη οστική μάζα στην περίοδο προ της εμμηνόπαυσης. Πιθανοί λόγοι για τη μη ανάδειξη της προεμμηνοπαυσιακής οστικής απώλειας είναι: α) πως δεν υπολογίστηκε στη μελέτη η πρόσληψη ασβεστίου, β) επρόκειτο για  γυναίκες νεότερες των 35 ετών που βρίσκονταν μόλις λίγα χρόνια μακριά χρονικά από την περίοδο απόκτησης κορυφαίας οστικής πυκνότητας (peak bone mass).

Αν κατά τη διάρκεια των 15 ετών μεταξύ της απόκτησης της κορυφαίας οστικής πυκνότητας και της εμμηνόπαυσης οι προηγούμενες απώλειες προλαμβάνονταν, οι γυναίκες θα εισέρχονταν στην εμμηνόπαυση με 15% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στην οσφυϊκή μοίρα και 9% μεγαλύτερη στον αυχένα του μηριαίου.

Δεδομένου της  διαπιστωμένης αντίστροφης σχέσης μεταξύ οστικής πυκνότητας και κινδύνου κατάγματος, οι γυναίκες αναμένεται να είχαν μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων τα επόμενα χρόνια.

Η αύξηση της οστικής πυκνότητας μέσω της φυσικής δραστηριότητας είναι πιο εμφανής στην αρχή της ενηλικίωσης, περίοδο που το οστό φαίνεται να ανταποκρίνεται περισσότερο στη μηχανική φόρτιση.

οι ασκήσεις με βάρη είναι απαραίτητες

οι ασκήσεις με βάρη είναι απαραίτητες

Τα χαρακτηριστικά της φόρτισης πρέπει να είναι ουσιώδη, όπως εκτελούνται κατά την αεροβική  high-impact δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλματα. Προγράμματα ασκήσεων φόρτισης και αντίστασης-ενδυνάμωσης αυξάνουν την οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου και της πτέρνας. Κατά τη σύγκριση  high- and low-impact αεροβικών ασκήσεων σε προγράμματα άσκησης έξι μηνών παρατήρησαν αύξηση της οστικής πυκνότητας στο ισχίο στην ομάδα high-impact μόνο. Υπάρχουν % αλλαγές οστικής πυκνότητας σε περιόδους άσκησης και μη άσκησης. Η μη άσκηση αντιστρέφει τις θετικές επιδράσεις από την άσκηση σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

άσκηση σε στρώμα για την ενδυνάμωση απαγωγών μυών

άσκηση σε στρώμα για την ενδυνάμωση απαγωγών μυών

Share
γράφει ο Δρ. Ι.Διονυσιώτης, Φυσίατρος - Ιατρός Αποκατάστασης
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution