Το πράσινο τσάι ωφέλιμο και για τα οστά;

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Mετά την αποδεδειγμένα αντικαρκινική δράση του πράσινου τσαγιού, και τη θετική επίδρασή του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ δημοσίευσαν στοιχεία ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών.

Οι ερευνητές εξέτασαν σε πειράματα in vitro την επίδραση τριών διαφορετικών ειδών κατεχινών του πράσινου τσαγιού, της επιγαλλοκατεχίνης, της γαλλοκατεχίνης και της γαλλοκατεχίνης gallate, πάνω σε καλλιέργειες κυττάρων που σχηματίζουν τα οστά. Και διαπίστωσαν ότι οι ουσίες αυτές (και ειδικότερα η επιγαλλοκατεχίνη) διεγείρουν το μηχανισμό σχηματισμού των οστών – ενισχύοντας τη δράση ενός σημαντικού για την ανάπτυξη των οστών ενζύμου – και επιβραδύνουν τη φθορά τους.

Επιβεβαιώθηκαν λοιπόν, για πρώτη φορά στο εργαστήριο, οι επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως η οστική πυκνότητα των γυναικών που συνηθίζουν να πίνουν τσάι, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με των υπολοίπων.

Με βάση τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές εκτιμούν πως το πράσινο τσάι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλες παθήσεις των οστών.

Share
Γράφει η Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος,
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution