Τι είναι ο Φυσίατρος – Ιατρός Αποκατάστασης

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Ο Φυσίατρος είναι γιατρός εξειδικευμένος στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση

Ιστορική αναδρομή

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση (ΦΙΑπ) είναι μια κύρια και αυτόνομη Ιατρική ειδικότητα , που δημιουργήθηκε και άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των επιζώντων στρατιωτών με βαρειες αναπηρίες οι οποίοι έπρεπε να επανενταχτούν στην κοινωνία. Στην Αμερική αναπτύχθηκε ραγδαία μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ανάγκη ανάπτυξης και κατοχύρωσης της ειδικότητας αυτής προέκυψε μέσα από την εμπειρία της άσκησης της. Έτσι σήμερα ασκείται στα περισσότερα κράτη του κόσμου και εξελίσσεται μέσα από την Ιατρική έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Στην χώρα μας η επιστήμη αυτή αναπτύχθηκε καθυστερημένα.  Από το 1972 γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να μεταφερθεί η διεθνής εμπειρία και εξέλιξη και να εδραιωθεί έτσι στην θέση που της αρμόζει.

Γιατί χρειάζεται

Καθώς

α) ο πληθυσμός γερνά,

β) οι άνθρωποι επιβιώνουν καταστάσεων που κάποτε ήταν θανατηφόρες και

γ) η ποιότητα ζωής εξελίσσεται σε σημαντικό θέμα,

η Φυσιατρική έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Στόχοι και παθήσεις που εξυπηρετεί η ειδικότητα

 

Επικέντρωση της ειδικότητας είναι η ανάκτηση της λειτουργικότητας του ασθενούς.

Η ειδικότητα εξυπηρετεί όλες τις ηλικιακές ομάδες και θεραπεύει ένα μεγάλο εύρος παθήσεων .

Οι Φυσίατροι θεραπεύουν οξύ και χρόνιο πόνο και μυοσκελετικές διαταραχές. Επίσης θεραπεύουν μωρά με γεννητικές παραμορφώσεις, κάποιον που υπέστη τροχαίο ατύχημα ή έναν ηλικιωμένο με σπασμένο ισχίο, ανθρώπους με τραυματισμό νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά, ακρωτηριασμούς, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές ούρησης , οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα. Αυτές οι παθήσεις απαιτούν χρόνια Αποκατάσταση.

Πως εξετάζουν οι Φυσίατροι

Οι Φυσίατροι χρησιμοποιούν τα ίδια διαγνωστικά εργαλεία με τους άλλους γιατρούς με την προσθήκη ειδικών τεχνικών όπως το ηλεκτρομυογράφημα, οι ταχύτητες αγωγής νεύρων, τα σωματοαισθητική προκλητά δυναμικά. Οι Φυσίατροι δεν χειρουργούν. Μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα καθώς και βοηθήματα (κηδεμόνες, νάρθηκες, αναπηρικά αμαξίδια κτλ). Χρησιμοποιούν θεραπείες όπως το ζεστό και ψυχρό, ηλεκτροθεραπείες, biofeedback, έλξεις, υπέρηχο και θεραπευτικές ασκήσεις.

Επειδή ο Φυσίατρος ενδιαφέρεται για όλους τους τομείς της Αποκατάστασης (κοινωνικό ιατρικό, επαγγελματικό), η ποιότητα της ζωής των ασθενών βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Τα νέα δεδομένα στην υγεία

Η προσαρμογή των Συστημάτων Υγείας στα νέα δεδομένα δημιουργεί νέες κατευθυντήριες γραμμές, που σκοπό έχουν την ίδρυση Κέντρων Αποκαταστασης. Η ανάπτυξη τους θα στηριχτεί από τους Φυσιάτρους-Ιατρούς Αποκατάστασης. Κι επειδή τα προβλήματα των ασθενών που έχει υπό την επίβλεψη του ο Φυσιατρος είναι πολλά και περίπλοκα , απαιτείται η συμμετοχή και άλλων επαγγελματιών Αποκατάστασης, οι οποίοι από κοινού ενεργούντες σαν ομάδα θα επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα .

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση αποτελεί μια σύγχρονη και δυναμική ειδικότητα που έχει ως σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς σαν μια ψυχοσωματική κοινωνική οντότητα .

Με ποιους άλλους συνεργάζεται ο Φυσίατρος

Ο Φυσίατρος-Ιατρός Αποκατάστασης προΐσταται μιας  ομάδας θεραπευτών όπου μετέχουν φυσιοθεραπευτές – κινησιοθεραπευτές – εργοθεραπευτές  – κλινικοί ψυχολόγοι – νοσηλευτές Αποκατάστασης – τεχνίτες κατασκευαστές ορθώσεων και προθέσεων κ.α.

Εκτός από αυτήν την βασική στελέχωση , σε παρά πολλές περιπτώσεις απαιτείται μια διαπανεπιστημονική συνεργασία με πολλές άλλες Ιατρικές ειδικότητες, όπως Νευροχειρουργική – Νευρολογική – Ορθοπαιδική – Παθολογική – Καρδιολογική – Ψυχιατρική – Ουρολογική και άλλες, ανάλογα με τα προβλήματα του ασθενούς.

Share
γράφει ο Δρ. Ιωάννης Ελ. Διονυσιώτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επικ.Επιμελητής Β’ Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, Συνεργάτης Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων και Μεταβολισμού των οστών Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του συμβουλίου της International Society of Musculoskeletal and Neuronal Interactions (ISMNI)
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution