Πόνος στον βραχίονα από την πολύωρη χρήση Η/Υ

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Χειρίζομαι ηλεκτρονικό υπολογιστή για πολλές ώρες και τελευταία νιώθω πόνο στην περιοχή του βραχίονα. Έχω διαβάσει αρκετά δημοσιεύματα για τις τενοντίτιδες που προκαλούνται από την επίμονη χρήση του mouse του υπολογιστή. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω (εκτός από ξεκούραση), για να προλάβω το φαινόμενο; Θεωρείτε υποχρεωτική την επίσκεψη σε γιατρό; Υπάρχει πιθανότητα να μου ζητηθεί να απέχω από την εργασία μου;

Είναι γεγονός πως η «δουλειά γραφείου» και ο χειρισμός Η/Υ από τη στιγμή που ασκούνται για πολλές ώρες κάθε μέρα, πολύ περισσότερο αν αποτελούν την επαγγελματική ιδιότητα ενός ανθρώπου, προκαλούν μια σειρά από επώδυνες καταστάσεις, οι οποίες εντάσσονται στα σύνδρομα υπερχρησιμοποίησης (overuse syndrome).

Η επικονδυλίτιδα, η τενοντίτιδα του δελτοειδούς, οι τενοντίτιδες του ώμου, όπως του τενόντιου πέταλου, της μακράς κεφαλής του δικέφαλου, το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης, καθώς και άλλες καταστάσεις, χαρακτηρίζονται από πόνο σε κάποιο σημείο του βραχίονα. Γίνεται λοιπόν φανερό, πως η επίσκεψη στον ορθοπεδικό κρίνεται απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προσδιοριστεί η συγκεκριμένη πάθηση και να δοθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες (αποχή από εργασία, ξεκούραση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία κ.λπ.).

Μια σημαντική κοινή αιτία όλων αυτών των καταστάσεων, εκτός από την υπερχρησιμοποίηση, είναι η ακατάλληλη στάση και λειτουργία του εργαζόμενου. Το σωστό ανατομικά και λειτουργικά κάθισμα, η σωστή θέση του πληκτρολογίου, της οθόνης και του mouse, μαζί με τη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, ομαδικό ή «ατομικό», σε ιδιωτικό ή δημοτικό γυμναστήριο, καθώς η πραγματοποίηση διατατικών ασκήσεων αυχένα, άνω άκρων, οσφύος και κάτω άκρων μερικές φορές την ημέρα, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη αυτών των επώδυνων καταστάσεων.

Απαντάει ο Μιχαήλ Γαβράς, Ορθοπεδικός Χειρούργος

Share
Πηγή : Έθνος Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009, 65
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution